Aranytojás az Északi-sarkon

Forrás: turizmus.com

 2017. augusztus 02. 11:38

Kiruna, az Északi sarktól 145 kilométerre fekvő város mindig vasérc bányászatáról volt híres, de újabban a turizmus is komoly bevételt hoz számukra.

A közelmúltban létrehozott, 5 méter magas, arannyal fedett lemezekkel borított óriási szauna nemcsak turisztikai látványosság, hanem a helyi közösséget még jobban összekovácsoló ötlet is.

A fejlesztő-beruházó Riksbyggen nevű cég a Bigert és Bergström művészeti irodát bízta meg, hogy tervezzen meg számukra egy különleges látványosságot. A hatalmas aranytojás nem más, mint egy fával fűtött szauna, olyan, mint egy izzó vasfészek.


A Solar Egg a 69 fedőlemezével, olyan helyi nevezetesség lett, amelyet mindenki lefényképez, aki arra jár, és ha módja van rá, ki is próbálja.

Kiruna vezetése mindinkább arra törekszik, hogy függetlenedjen a vasérc bányászattól, amely komoly talajtani problémákat okozott a város számára, olyannyira, hogy egyes középületeket át kellett helyezni a süllyedő talajszint miatt. A város ma már, légi összeköttetése és szállodái révén nemcsak a hosszú, hideg télen, a téli sportok kedvelői által látogatott, hanem a hűvös sarkvidéki nyárban is kedvelt kiránduló célpont a kalandra vágyók számára.

A település ma az északi régió nemzetközi űrkutatásának egyik központja is, amely tevékenység szintén növeli a 20 ezres lélekszámú város látogatottságát.

Kapcsolódó cikkek