Archív fotókat várnak a Budavári Palotanegyed korhű felújításához

Forrás: turizmus.com

 2023. május 22. 15:55

A Várkapitányság felhívást tett közzé a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldalán: várnak minden olyan archív fotót, amely a Budavári Palotanegyedben készült.

Az egykori uralkodói palota hamarosan visszakapja századfordulós homlokzatát és tetődíszeit, a belső tereinek egy része is korhűen születik újjá. A pontos újratervezést az eredeti elképzelések mellett a korabeli fényképek tudják a leginkább támogatni, mert több esetben a mesterek kisebb-nagyobb módosításokkal valósították meg az elfogadott terveket. Ezen apró, de lényeges eltérések kiküszöbölésére a tervezőcsapat szakemberei folyamatosan gyűjtik a még fellelhető képi anyagokat a Budavári Palota II. világháborút megelőző és azt követő időszakából – írja felhívásában a Várkapitányság.

A tudományos igényű kutatás során eddig nem ismert képek is előkerültek már, az is előfordult, hogy hagyatékból bukkant elő egy fontos részletet is tartalmazó fotó. Remélve, hogy a legnagyobb gyűjtemények képanyaga mellett magánszemélyeknél is lehetnek a tervezés szempontjából nélkülözhetetlen képek, felhívást tettek közzé.Várnak minden olyan eredeti, vagy digitalizált fényképet, továbbá fotónegatívot, amely hasznos lehet a tervezőknek.A képeket felajánlók jelentkezését az alábbi e-mail címre várják: fotoadomanyok@varkapitanysag.hu

(Nyitókép: Fortepan, A Királyi Palota – ma Budavári Palota – Hunyadi udvara 1946-ban, Lissák Tivadar adománya)