Áremelés jöhet a budapesti fürdőkben, nyáron kezdődhet a Gellért felújítása

Forrás: turizmus.com

 2022. február 09. 17:32

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei mintegy 22 milliárd forintos veszteséggel zárta a koronavírus-járvány eddigi időszakát, a látogatók száma sem közelítette meg a pandémia előtti szintet. A kilábalási terv része lehet az áremelés.

Borosné Szűts Ildikó, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei vezérigazgatója a Pénzcentrumnak adott interjút, melyben számvetést adott az előző évről, beszélt a tervezett beruházásokról és a kilátásokról.

Az interjúban a vezérigazgató felidézte, hogy 2020-ban és 2021-ben körülbelül 8 hónapon keresztül voltak zárva a budapesti fürdők. Ez a 8 hónap összességében több mint 22 milliárd forint árbevétel-kiesést jelentett a a fővárosi fürdővállalatnak, és meghaladja a pandémia előtti 2019-es évben realizált 18,4 milliárd forintos árbevételét. Ez leginkább a külföldiek hiányából adódott, hiszen a bevételek jelentős részét a történelmi fürdőkben – Széchenyi, Gellért és Rudas – megforduló külföldi vendégek adják.

 

Megdupláznák a látogatószámot

Hozzátette, hogy 2019-ben közel 5 millió látogatója volt a fürdőiknek (beleértve a már nem hozzájuk tartozó Dagály strandot és a jelenleg zárva tartó Király fürdőt is). A tavalyi évben azonban mindössze 1,5 millió vendég fordult meg a budapesti fürdőkben. Ebben az évben szeretnék elérni a 3 millió látogatót. Dolgoznak azon, hogy a fővárosba látogató vidéki fiatalok számára – csakúgy mint a külföldieknek – bakancslistás legyen egy-egy fürdő meglátogatása.

Egy csoportos leépítés (és a bezárt fürdőkhöz kapcsolódó átcsoportosítás) mellett a budapesti fürdők 850-900 fő közötti dolgozói állományt tudtak megtartani a járvány alatt, akiknek biztosították bérük 81,5 százalékát. Bárt ez csak hitelből tudták megvalósítani, de a vezérigazgató szerint ennek köszönhető, hogy az újranyitáskor "gond nélkül tudtuk fogadni a vendégforgalmat, máskülönben, a szakképzett kollégák elengedésével ellehetetlenültünk volna.”

borosne_szuts_ildiko

Borosné Szűts Ildikó a Palatinus strandon

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Azért, hogy megtartsák a már betanított munkaerőt, január 27-én bérmegállapodást írtak alá, 11 százalékos alanyi béremeléssel.

 

Idei beruházások, áremelés nyártól

Borosné Szűts Ildikó beszélt arról is, hogy milyen beruházásokat terveznek idén, miután a koronavírus alatt teljesen leállították a fejlesztéseket a halaszthatatlan karbantartásokon kívül. Három fürdőt (Széchenyi, Lukács, Csillaghegy) érint majd az energiaracionalizálási megoldás, a másik kiemelt idei feladat pedig a tavaly visszavásárolt Rác fürdő üzemképessé tétele lesz.

Emellett a Gellért fürdő felújítása is kiemelt kérdés a vállalat számára, összefüggésben a vele "szimbiózisban" működő Gellért Hotel korszerűsítésével, illetve több nagyon súlyos műszaki problémával. A Gellért felújítása nyáron kezdődhet, és legalább kétéves folyamat lesz. A Gellért bezárása miatt kieső bevételeket a Rác fürdő mielőbbi megnyitásával pótolnák, erre annak felújítása után, a jövő év elején kerülhet sor.A jövőben a szolgáltatásokban is szeretnének bővíteni, exkluzív, orvosi vizsgálatokkal és beauty szolgáltatásokkal. Emellett visszatértek a kedvelt éjszakai fürdőzések is.

Borosné Szűts Ildikó kitért arra is, hogy a 2020 decemberében megjelent kormányrendelet befagyasztotta az árakat, így a budapesti fürdők továbbra is a koronavírus előtti árakon szolgáltatnak. Időközben azonban komoly költségek jelentkeztek a bérek és az energiaköltségek emelkedésével. 2022 júliusában az elmúlt két év inflációjának figyelembevételével 8,7 százalékos inflációkövető áremelést terveznek a nem történelmi fürdőikben. "Két történelmi fürdőnkben pedig 20 százalékos áremelkedést szeretnénk megvalósítani, ez a külföldi vendégeinknek a 2019-es árhoz képest összesen 2 euró többletet jelent.”