Arénashow a virágkarnevál csúcspontja

Forrás: turizmus.com

 2017. július 25. 12:36

Janza Kata, EMeRTon-díjas színésznő és musicalénekes egy oldtimer kabrióban, Puskás Péter énekes és színész pedig egy „Visit Debrecen” kétkerekűn érkezett a Nagyerdei Stadionba, hogy kedvcsináló ízelítőt adjanak az augusztus 20-i Karneváléjből.

Magyarország legnagyobb arénashow műsorát idén negyedik alkalommal rendezik meg a Nagyerdei Stadionban, amelyet idén is Böhm György Jászai Mari-díjas művész rendez – hangzott el a virágkarnevál július 24-i sajtótájékoztatóján, a debreceni stadionban.

A Debreceni Virágkarnevál impozáns gálaműsorában közel 2000 hazai és külföldi táncos, Magyarország legkedveltebb előadói, sztárszólistái, valamint lovasok, gólyalábasok, artisták és illuzionisták gondoskodnak a felejthetetlen élményről.

A Debreceni Virágkarnevál impozáns gálaműsorában közel 2000 hazai és külföldi táncos vesz részt

 

Az idei programkínálat hihetetlenül változatos és gazdag, minden korosztálynak felejthetetlen élményt kínál – hangsúlyozta Papp László, Debrecen polgármestere a sajtótájékoztatón. A városvezető elmondta, hogy idén már augusztus 12-én elkezdődik a karneváli programsorozat Debrecenben és egészen augusztus 23-ig tart. Összesen 14 virágkocsi és húsz művészeti csoport vesz részt az idei karneváli menetben.

Elhangzott, hogy a virágkarneválok történetében először lesz látható az a 21 méter hosszúságú sárkánykompozíció, amelynek különlegessége, hogy lélegezni és füstölni is tud és több mint nyolcvanezer, Hollandiából hozatott élő dáliát használnak fel a díszítéséhez. A polgármester rámutatott, hogy a következő évre pályázatot indítanak, melynek révén egy debreceni városrész önkormányzati támogatásból készítheti el saját virágkocsiját a 2018-as fesztiválra. A cél az, hogy „mind a debreceniek, mind a régióban élők aktív részesei legyenek” a karneválnak.

Augusztus 12-e és 23-a között több mint félszáz programmal várják a karneváli hétre érkezőket

 

A nemzet egységét jelképező Szent Koronát ábrázoló virágkocsi idén augusztus 15-én ismét Esztergomba  érkezik, hangsúlyozta Romanek Etelka, Esztergom polgármestere. Tavaly Nagyboldogasszony napján a Szent Koronát ábrázoló kocsit Erdő Péter esztergom-budapesti érsek is megáldotta a koronázó városban. Idén Esztergom városa pedig elhatározta – emelte ki a városvezető – hogy az együttműködést tovább erősíti Debrecen városával, ezért augusztus 20-án közös virágkocsit indítanak a debreceni virágkarneválon.

Szintén tavaly debütált nagy sikerrel az az egyedülálló épületvetítés, amelynek során Bordos László Zsolt és művészkollégái a Debreceni Egyetem homlokzatát „keltették életre". A Reformáció 500. évfordulója alkalmából Debrecen belvárosa lesz a helyszíne augusztus 17-19. között a Fények éjszakái című fényfesztiválnak, melyek a cívisváros egyik ikonikus épülete, a Nagytemplom lesz hazánk legkiválóbb művészeinek „vászna”.

A virágkarneválok történetében először lesz látható egy 21 méter hosszúságú különleges sárkánykompozíció

 

A monumentális épületvetítést kiegészítve már augusztus 15-től több méteres szoborinstallációk színesítik a belváros tereit, melyeknél esténként színes fényforgatag, tűzzsonglőrök, led táncosok, karneváli művészeti csoportok és térzene kínál felejthetetlen élményeket.

Jóna Szabolcs koreográfus a Karneváléj művészi koncepciója kapcsán elárulta, hogy Janza Kata és Puskás Peti mellett olyan fellépők garantálják majd a kikapcsolódást, mint például Majka és Curtis, Pápai Joci, Palya Bea, Schell Judit, Feke Pál vagy Miller Zoltán.

A sajtótájékoztató előtt, a stadionban egy rövid bemutatót láthattak az érdeklődők arról az egyedülálló magyar innovációról, amely az óvodás és kisiskolás gyermekek sportoktatását, tehetséggondozását célozza. Ifj. Buzánszky Jenő, az Ovi-Sport Alapítvány alapítói jogok gyakorlója – aki a magyar aranycsapat legendás jobbhátvédjének, a néhai Buzánszky Jenő fia – és a Globál Sport Kft. együttműködésében megvalósuló Ka2al Kinderpitch című projektet eddig 300 óvodában építették fel. Ezt az innovatív, a sportolást megkönnyítő szerkezetet augusztus 13-20. közötti időszakban a Békás-tó partján, a Lurkóligetben építik fel. Itt óvodák részvételével futballfoglalkozásokat szerveznek, illetve minden érdeklődő gyermek kipróbálhatja, hogy milyen jó a játék egy ilyen installációban.

Összesen 14 virágkocsi és húsz művészeti csoport vesz részt az idei karneváli menetben

Fotók: Debreceni TDM

Bódor Edit, a virágkarnevál főszervezője arra hívta fel a figyelmet, hogy augusztus 12-e és 23-a között több mint félszáz programmal várják a karneváli hétre érkezőket. Kiemelte közülük a gyerekek körében igen népszerű Galiba-fesztivált, amelynek ötlete 2012-ben született. A virágkarneváli felvonulás kistestvéreként az óvodások, iskolások, tánccsoportok, civil szervezetek gyermekcsoportjai maguk készítette kiskocsival vonulva kóstolnak bele a karneválozás örömeibe. A Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője hozzátette, hogy a hagyományoknak megfelelően augusztus 21-én öt virágkocsi részt vesz Nagyváradon a „Nyitott ablak Európára” elnevezésű fesztiválon.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. támogatásának köszönhetően 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezménnyel válthatnak vonatjegyet azok, akik az ország különböző pontjairól érkeznek Debrecenbe augusztus 18-20. között a Debreceni Virágkarnevál valamelyik belépődíjas programjára.