Arló és Járdánháza: közösen a fenntartható turizmusért

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2019. július 26. 14:24

Arlón strandot és vizes játszóteret, Járdánházán turistaházat építenek, a két települést bakancsos és bringaúttal kötik össze.

Több mint 320 millió forint pályázati támogatást nyert el konzorciumban a fenntartható turizmus fejlesztésére az arlói és a járdánházai önkormányzat.

Vámos Istvánné, Arló polgármestere a turizmus.com-nak elmondta, hogy a tervek elkészültek, jelenleg a közbeszerzési eljárás tart és várhatóan ősszel kezdik el a fejlesztési munkákat.

A támogatás nagyobb hányadát, 271 millió forintot az arlói, míg 49 millió forintot a járdánházi fejlesztések megvalósítására fordítják. A beruházás során az Arlói-tónál kiépítik a strandot és vizes játszóteret is létrehoznak. Új vizesblokkot, kőszínpadot, illetve dísztérkővel lerakott esküvői helyszínt alakítanak ki.

Az Arlói-tónál kiépítik a strandot és vizes játszóteret is létesítenek

Fotó: turizmus.com / Mentusz Károly

Első lépésként a strand területén kikotorják és megtisztítják a tó medrét. Emellett vörösfenyőből úszó mólót is építenek a családoknak. A jelenlegi mólót továbbra is igénybe vehetik a fürdőzők. Mindezeken felül csónak- és vízibicikli-kikötőt is építenek, kültéri fitneszeszközöket helyeznek el. A jövőben a leendő kőszínpad lesz a helyi rendezvények színhelye. A tervek szerint a parthoz közeli csárda is megújul.

A tó vizének rehabilitációja érdekében 3-4 part menti horgásztanyát lebontanak, amelyek helyén kulturált horgászbeállókat építenek.

Ehhez kapcsolódva már folyik és hamarosan befejeződik a tó és a község szennyvízhálózatának fejlesztése, amely 1,9 milliárd forintba kerül.

A fenntartható turizmusfejlesztésre létrejött projekt másik konzorciumi partnere Járdánháza, ahol a Gyepes-völgyben turistaházat építenek. Ott mutatják majd be a környék különleges növény- és állatvilágát az érdeklődőknek.

Emellett az Arlói-tavat bakancsos turistaúttal és kerékpárúttal kötik össze a járdánházi turistaházzal. A két településen a fejlesztési munkákat várhatóan 2020. decemberében fejezik be. Ezekkel új munkahelyeket teremtenek és a vendégek számának további növelésével is számolnak.

Arló polgármestere arról is tájékoztatott, hogy az elmúlt három évben jelentősen fejlődött a turizmus a településen. A tó környékét teljesen felújították és szinte minden hét végén valamilyen rendezvényre várják a vendégeket. Az idei főszezonban minden szálláshelyet lefoglaltak. Az érkező vendégeknek csomagajánlatokat kínálnak, amelyek magukba foglalják a szállást, fürdőzést, horgászatot, valamint a Tarna-menti Tájvédelmi Körzet értékeinek és a műemlékeknek a bemutatását.

A Leader-pályázat keretében az önkormányzat 25 millió forint támogatást nyert el a szálláshelyek bővítésére, amelyet további 10 millió forinttal egészítenek ki. Emellett az idei turisztikai főszezonra egy vállalkozó 25 vendég elhelyezésére alkalmas szálláshelyet létesített a vízpart közelében.