Árpád-kori leleteket tártak fel Gyöngyösön

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2018. december 13. 17:58

Az elmúlt időszakban több mint ezer érdeklődő látogatta meg Gyöngyösön, a püspöki városrészben feltárt Árpád-kori ásatásokat.

Az immár öt éve elkezdett és önkormányzati támogatással várhatóan jövőre is folytatódó feltárások során értékes anyagok kerültek elő, amelyek a középkori temetkezési szokásokról szólnak és a mátraaljai város történetéhez is kapcsolódnak. A vizsgálatokat Tóth Zoltánnak, az egri Dobó István Vármúzeum régésznek irányításával végezték. A szakember lapunknak elmondta, hogy a püspöki városrészben található, védett műemlékként számon tartott római katolikus templom kertjében és a kerten kívüli területen folytattak ásatásokat.

Eddig 39 temetkezési helyet sikerült feltárniuk. A sírok pedig a XIII. század közepéről valók. A feltárások során az akkori korra jellemző tárgyakat találtak, többek között hajkarikákat, gyöngysort és edénytöredékeket. A leletek az Egri Dobó István  Vármúzeum régészeti gyűjteményébe kerültek.

A sírokból használati tárgyak maradványai is előkerültek

Fotó: Mentusz Károly

Az elmúlt fél évtizedben sokféle lelet került elő, amelyekből egy válogatást szeretnének készíteni a gyöngyösi Mátra Múzeumnak, hogy a nagyközönség is megismerhesse. A feltárt sírok alatt egyébként egy rézkori gödör nyomaira is bukkantak. Ebben állatcsontokat, kőeszközöket, edénytöredékeket találtak.

A Gyöngyös-püspöki római katolikus templom kertjén  kívüli területen is folytattak ásatásokat

Fotó: Mentusz Károly

Tóth Zoltán véleménye szerint A Gyöngyös-püspöki helyszín ritka jelenséget tartalmaz, amely nemcsak itthon, hanem a  Kárpát-medencében is fontos. A szakemberek ugyanis jelenleg kevés olyan honfoglalás-kori temetőről tudnak, amely egy keresztény templom körüli területen található. A tájolás szintjén megállapították, hogy kiket temettek el pogány szertartással és kiket keresztény módon ezen a helyszínen.

Kapcsolódó cikkek