Országszerte közel 400 ingyenes programot kínál az Ars Sacra Fesztivál

Forrás: turizmus.com

 2020. augusztus 26. 12:01

Szeptember 12. és 20. között az ország 96 településén mintegy 400 térítésmentes programmal várja az érdeklődőket az Ars Sacra Fesztivál.

"Nagy lendülettel fogtunk az Ars Sacra Fesztivál szervezéséhez, mint a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kulturális albizottsága, de a járvány itt is közbeszólt. Végül júliusra mégis majdnem olyan programsorozat alakult ki, mint a korábbi években" – írják közleményükben a szervezők.

Szeptember 12. és 20. között az ország 96 településén mintegy 400 térítésmentes programmal várják az érdeklődőket.

Az Ars Sacra Fesztivál visszatérő fellépői Bogányi Gergely zongoraművész és az Anima Musicae Kamarazenekar, viszont most először fognak együtt fellépni a fesztivál zárónapján, a gazdagréti Szent Angyalok-templomban. A Klukon Edit–Ránki Dezső zongoraművész házaspár ugyancsak rendszeres előadók, és Fülöp fiuk is koncertet ad a BMC-ben.  Lackfi János, Szabó T. Anna az Óbudai Társaskörben lép fel, Snétberger Ferenc gitárművész a Rózsák tere neogótikus Árpád-házi Szent Erzsébet-templomában ad koncertet. Végh András, a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum igazgatója vezetésével idén is végig lehet járni a Várnegyed és a Víziváros szakrális emlékeit.  A Szent Efrém Férfikar a Kárpát-medence népeiért mutat be hang-áhítatot. A Kárpát-medence tizenhat nyelvén hangzik fel az Úr imája és egy-egy Mária-ének, különleges időpontban, este 11 órakor.

A fesztivál egyik helyszíne lesz a Belvárosi Plébániatemplom is

Fotó: Belvárosi Plébániatermplom

Az egykori Városházán, a Mátyás-templommal szemben, a Bölcs Vár aulájában Újhelyi Kinga zenésztársaival Szent István intelmeibe ágyazott klasszikus magyar verseket ad elő. Horvátországból Eszék városa egész héten át kínál gazdag programokat, a Kiscelli Múzeum épületbejáró sétát és zseblámpás kriptatúrát szervez.

Különlegesnek ígérkezik a Zsoltárlánc a kereszt körül című program szeptember 12-én, a Nyitott Templomok Napján:  Budapest belvárosában négy felekezet templomában iskolai kórusok délután 4 órától – félóránként követve egymást – zsoltárokat énekelnek.

Új helyszín a román stílusú lébényi Szent Jakab-templom, ahol Boráros Imre, Kossuth-díjas felvidéki színművésznek lesz előadóestje a nemzeti összetartozás jegyében. Ez az előadás Kiskőrösön is elhangzik. Lesz továbbá Maszkos városnéző séta a zsidónegyedben.

Az Ars Sacra Filmfesztiválra benevezett alkotásokat a Tabán Art Moziban szeptember 14. és 20. között, délutánonként lehet megtekinteni. A 2 órás blokkokra nullás jegyek a mozi pénztárában igényelhetők szeptember 3-tól.

A Szakrális Építészeti Konferenciának ebben az évben a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola ad otthont. Témája az idén 750 éves Pálos Rend építészete.

A XIV. Ars Sacra Fesztivál részletes programja itt érhető el.