Rippl-Rónai József nyolcvan éve nem látott műve az Art and Antique vásáron

 2024. február 29. 09:28

Közel 80 év után az Art and Antique Budapest kiállítás és vásáron pár napig újra láthatja a közönség Rippl-Rónai József egyik ikonikus festményét. A művészeti seregszemle 40 galéria részvételével február 29. és március 3. között várja a látogatókat a Bálnában.

1947-ben láthatta utoljára a nagyközönség Rippl-Rónai József Szentpáli búcsú című nagyméretű, látványos festményét, amely műgyűjteményekben, a publikumtól elzárva töltötte az elmúlt évtizedeket. Az alkotást az Art and Antique kiállítás és vásáron állítják ki a Virág Judit Galéria standján.

„A képet Rippl-Rónai 1912-ben festette egy zalai kis faluban, Szentpálon. Ez a festő híres és egyedi kukoricás korszakának egyik ékköve, szépsége mellett különleges azért is, mert Rippl-Rónai életművében kevés a tömegjelenetet ábrázoló kép" – mondta el Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze.

Rippl-Rónai József Szent Páli búcsú című műve az Art and Antique megnyitóján

Fotó: MTI / Kovács Tamás

 

Rippl-Rónai József az egyik legmagasabban értékelt magyar festő: 2022-ben 300 millió forintért kelt el A geszti kastély kertjében című alkotása a Virág Judit Galéria aukcióján. Az Art and Antique immáron hatodik alkalommal nyitja meg kapuit. Idén minden eddiginél több, 40 galéria vesz részt a művészeti seregszemlén.A festményeken – köztük Reigl Judit, Hantaï Simon, Batthyány Gyula alkotásain – kívül nívós bútorokat, értékes szőnyegeket, egyedi ékszereket, szobrokat, antik könyveket és egy rendkívül értékes, a Kossuth-családhoz köthető ezüst étkészletet is megnézhet/vásárolhat a közönség. Összesen több ezer műtárgy várja a látogatókat.

„Az Art and Antique minden évben érdeklődők tömegét vonzza, ez az a hely, ahol a legigényesebb műgyűjtők és a laikus érdeklődők is megtalálják számításukat. A műtárgyak értéke a pár tízezer forinttól több százmillió forintig terjed. Örülünk, hogy itt évente találkozik egymással a szakma és a közönség" – mondta el Tausz Ádám főszervező.

Az Art and Antique az elmúlt évekhez hasonlóan idén is szervez online jótékonysági árverést az Axioart felületén. Az idei kedvezményezett az Operaház Balettnövendékeiért Alapítvány.