Átadták a balatonfüredi Lóczy-barlang Látogatóközpontot

Forrás: MTI

 2021. július 13. 14:59

A látogatóközpontban 240 négyzetméteren interaktív kiállítás mutatja be a térség földtani, természeti értékeit, ajándékbolt és büfé várja a látogatókat, közelében geológiai tanösvényt alakítottak ki.

Egyre inkább az aktív turizmus lehetőségeit keresik a turisták, ezek közül is kiemelkedő jelentősége van a barlangi turizmusnak, hiszen az 1,6 millió látogatás egyharmada barlangi – hangzott el az átadó ünnepségen.

A Lócy-barlangot bányászok fedezték fel 1882-ben, a kiépítése az 1930-as években kezdődött. Az ország mintegy 4 ezer barlangja közül a Lóczy annak a 40 barlangnak az egyike, amely idegenforgalmi hasznosítású. A barlang névadója, Lóczy Lajos geológus és Balaton-kutató volt.

A látogatóközpontban 240 négyzetméteren interaktív kiállítás mutatja be a térség földtani, természeti értékeit

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Az országosan mintegy 700 ökoturisztikai létesítmény felét a nemzeti parkok működtetik, melyek évente összesen 1,6 millió látogatót fogadnak. A látogatók egyharmada a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkba érkezik.

Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség Turizmus szakmai igazgatóság igazgatója kiemelte: a Balaton-felvidéki Nemzeti Parknak a pandémia időszakában 300 ezer látogatója volt.

Szekeres Pál, a fogyatékos emberek társadalmi integrációjával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos a központban megvalósult akadálymentes környezet jelentőségét hangsúlyozta.

A Lóczy annak a 40 barlangnak az egyike az országban, amely idegenforgalmi hasznosítású

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója elmondta, hogy a Lóczy-barlang látogatóközpont 273 millió forintból valósult meg annak a 402 millió forintos beruházásnak legjelentősebb elemeként, amelynek keretében fejlesztették a Hegyestű geológiai bemutatóhelyet, a salföldi majort és a Tapolcai Tavasbarlangot is.