Átadták a borszéki Fontana Gyógyfürdőt

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2022. december 15. 17:31

December 15-én ünnepélyes keretek között adták át Borszéken a Fontana Gyógyfürdőt, amely a hagyományos és modern fürdőgyógyászati terápiákat ötvözi wellness-szolgáltatásokkal.

A 9 millió eurós beruházásból elkészült Fontana Gyógyfürdő és wellnessközpont építése 2011-ben kezdődött, a finanszírozás nagy részét a román regionális fejlesztési minisztérium biztosította, 13,5 millió lejt különítve el erre a célra. Közel másfél évvel a munkálatok megkezdése után minden állami költségvetésből származó finanszírozás megszűnt, végül 2016-ban 13 millió lejes banki hitelt vett fel az önkormányzat, ehhez társultak a turisztikai minisztériumtól, Hargita megye tanácsától és a helyi költségvetésből származó források – elevenítette fel a fürdőépítés történetét a maszol.ro.

Az új fürdő madártávlatból

Fotó: statiuneaborsec.ro

Az avatási ünnepségen Mik József polgármester kijelentette, hogy az új gyógyászati központ Borszék üdülőreneszánszát jelenti. „Bízom abban, hogy a mai nappal egy új korszak kezdődik a város turisztikai életében, bízom abban, hogy pár év alatt megújulnak a még meglévő romos épületek, amelyek elcsúfítják a fürdőtelep képét, hogy újabb panziók és vendéglők fognak épülni, hogy újabb turisztikai szolgáltatások fognak indulni. De egy dologra nagyon vigyáznunk kell. Tanulság volt az elmúlt 30 év történelme, hogy mi történhet, ha önös érdekek vezérelnek olyan embereket, akik ahelyett, hogy vigyáztak volna arra a virágzó Borszékre, amelyet örököltek, inkább szétverték, eladták, hagyták lepusztulni azt” – idézte a polgármestert Borszékfürdő hivatalos portálja.

A Szakrális Fürdőbe csak felnőtteket várnak

Fotó: statiuneaborsec.ro

A 30 Celsius-fokig fűtött beltéri medencék mélysége 0,9-1,2 méter között változik, és elsősorban pihenésre, gyógytornára szolgálnak. A komplexumban a vendég igénybe vehet többek között infravörös szaunát, finn szaunát, gőzfürdőt. A tervezett szolgáltatások egy része csak 2023 tavaszától érhető el, mint például az iszapterápiás, hidroterápiás kabinok, a sóoldatos és oxigénterápia, beltéri mofetta, galvanoterápia vagy súlyfürdő, sószoba, paraffinkezelés. A Fontana balneoterápiás kezelések és programok a széndioxidot, ként, jódot, magnéziumot, vasat és szénsavat magas koncentrációban tartalmazó ásványvízen alapulnak. A komplex kezelési programokat szakorvosok állítják majd össze.

A gyógyfürdő egyik vonzereje lehet az úgynevezett Szakrális Fürdő, amelybe csak felnőtteket várnak hamarosan. A fürdő egy 110 cm mély relaxációs medencével, két normál vizes medencével, két száraz szaunával, két ásványvizes medencével, fűtött székekkel és egy relaxációs területtel rendelkezik.

A másik mágnese a borszéki fürdőnek Az Ó-Sáros fürdő, amelyet a régi, XIX. század körüli építészeti stílusban újítottak meg. Meleg és hideg ásványvizes medencékkel, szaunával, sószobával, masszázzsal, kültéri medencével rendelkezik, de ezeket is csak később adják majd át.

További részletek, magyar nyelven is a www.fontanaborsec.ro weboldalon olvashatóak.