Átadták Debrecen 9,5 milliárdból épült óriás strandfürdőjét

Forrás: MTI/turizmus.com

 2020. június 20. 11:28

Szombat reggel birtokba vehette a közönség a 9,5 milliárd forintos beruházással, 7,1 milliárdos kormányzati támogatásból elkészült Aquaticum strandkomplexumot a debreceni Nagyerdőben.

Az Aquaticum Debrecen Strand alapkövét 2018 nyarán helyezték el, és két év alatt el is készült "az ország talán legmodernebb” strandfürdője  – emlékeztetett a  nagystrand pénteki átadóján Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A strandon 12 méter magasban is kialakítottak medencéket

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Papp László, Debrecen polgármestere "nem átlagos beruházásnak" nevezte a strandfejlesztést, mert nagy kihívást jelentett, hogy Európa legnagyobb fürdőkomplexuma, a hajdúszoboszlói strand mellett kellett megjelenésében, élménynyújtásban egyedit létrehozni. "A Nagyerdőbe nagy strand dukál, jó magas, tetején medencékkel" – mondta, utalva arra, hogy 12 méter magasan is alakítottak ki medencéket.

A 8,5 hektáros strand 5500 négyzetméternyi vízfelületet kínál fürdőzésre

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A strand a Modern Városok Program debreceni fejlesztéseinek kiemelt eleme. A 8,5 hektáron elterülő létesítményben 5500 négyzetméter vízfelülettel 15 medencét építettek, nyolc csúszdát helyeztek el, 12 méter magasan napozóteraszokat alakítottak ki, és külön, 1900 négyzetméter alapterületű gyermekvilágot hoztak létre.

A komplexumban egyebek mellett egy gyógymedence, egy enyhe sodrású „lassú folyó”, egy 200 négyzetméternyi vízfelületű ugrómedence, egy üvegaljú relaxációs medence (a főépület tetején), valamint egy 50 és egy 30 méteres úszópálya és tanmedence is helyet kapott.

A gyerekek birodalma

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A strand oldalánál lévő korzón éttermek, kávézók várják a vendégeket, a mostani és a korábbi fejlesztésekkel Európa egyik legszebb városi parkerdeje lett a debreceni Nagyerdő – jegyezte meg a polgármester.

Kósa Lajos, a térség országgyűlési képviselője azt mondta, megítélése szerint a nagyerdei strand nem konkurenciája a környék fürdőinek, ellenkezőleg: a Kelet-Magyarországra érkező turisták 120 kilométeres körzetben találhatnak egyedi attrakciókat Debrecen mellett Hajdúszoboszlón, Nyíregyháza-Sóstón és Miskolc-Tapolcán.


A rovat belföldi turisztikai híreinek megjelenését a SZÉP-kártya szponzorálja.