Átadták a felújított Belvárosi plébániatemplomot

Forrás: MTI

 2016. augusztus 15. 16:40

Elkészült a budapesti Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom régészeti feltárása és teljes körű felújítása. A templomot Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek áldotta meg vasárnap este.

A Március 15. téren álló, a főváros tulajdonában lévő templom rekonstruálását 2014-ben kezdték el, a munkálatok során feltárták a templom alatt lévő, az 1200-as években épült román kori, háromhajós bazilika maradványait, valamint kialakítottak egy altemplomot is. A félmilliárd forintos beruházást a főváros, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye közösen finanszírozta.

Erdő Péter az ünnepi szentmisén hangsúlyozta, hogy a megújult templom a "világi felelősségvállalás" és az "egyházi elszántság" közös eredménye. A nemzeti történelem iránti hűség találkozott azzal az elhatározással, hogy lelkiséggel és imádsággal töltsék meg a templomot - mondta.

 

A bíboros hozzátette: egy templom történetét csak akkor lehet igazán megérteni, ha "ismerjük és magunkévá tesszük azt a lelkiséget", amelynek szolgálatára építették.
Erdő Péter homíliájában kiemelte: különös öröm, hogy a hosszú ideig tartó régészeti munkák után a templom ismét visszatér a liturgikus használatba, az altemplomban pedig feltárul az a gazdag, ősi történelem, amelyből "Pest város lelke, azonossága és mai küldetése táplálkozik" - fogalmazott a bíboros.

A templom alapja a római helyőrségi tábor egykori parancsnoki épülete, de találtak egy kelta kori edényfület is. 1930-ban Lux Kálmán régész vezetésével már végeztek ásatásokat a templomban, ekkor fedezték fel a templom alatt román kori templomot, amelynek feltárására most sor került. Hozzétette: 2002-ben új szentélyt építették, és ekkor került a templomba az eredetileg itt eltemetett Szent Gellért ereklyéje is.

A következő állomás 2010 volt, amikor megtalálták és restaurálták a főhajó apszisában lévő, az 1300-as évekből származó Trónoló Madonna-freskót.