Átadták a felújított Nádasdy-kastélyt Nádasdladányban

Szerző: Irházi János

Forrás: MTI / turizmus.com

 2021. augusztus 01. 14:08

A korabeli és korhű bútorokkal, dísztárgyakkal berendezett szobák élethűen idézik a családi és társasági hétköznapokat, a vizuális eszközök pedig a Nádasdy-család izgalmas belső titkainak, történeteinek függönye mögé engednek betekintést a látogatónak.

A ma élő nemzedékek feladata a történelmi emlékek ápolása – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap a Fejér megyei Nádasdladányban, ahol átadták a megújult Nádasdy-kastélyt.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy a Nádasdy-család története rendkívül elismerésre méltó, hiszen a legnehezebb helyzetekben is kitartottak az ország mellett, többek között ők bújtatták IV. Bélát a tatárjárás idején. Úgy vélte, kastélyuk megújítását követően büszkén mondható, hogy olyan helyet hoztak létre, amely valóban méltó emléket állít a családnak.

Gulyás Gergely: A kormány a sárvári Nádasdy-várat eredeti formájában fogja helyreállítani

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

A miniszter szerint a fejlesztéssel visszaállították azt a gazdagságot, amelyben a főúri családok élhettek, s ezt most már a helyiek és az egész ország megtekintheti.

Gulyás Gergely jelezte, hogy a kormánynak van még egy tartozása a Nádasdy-család felé: Sárváron a Nádasdy-várat eredeti formájában helyreállítani.

Glázer Tamás, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója közölte, hogy a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében 1,723 milliárd forint uniós és 212 millió forint hazai forrás felhasználásával, 1,935 milliárdból valósult meg a fejlesztés.

Glázer Tamás: Keddtől újra látogatható a Nádasdy-kastély

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

Glázer Tamás elmondta, hogy a keddtől újra látogatható Nádasdy-kastély fejlesztése során megvalósult a 29 hektáros kastélykert revitalizációjának első üteme, amely közvetlenül érintette a megújuló tavat, a körülötte lévő sétányt.

A kétezer négyzetméteres kastélyépületben befejeződött a földszint rekonstrukciója, elkészültek a gombamentesítési feladatok, korszerű múzeumshop, vetítőterem, kávézó és múzeumpedagógiai foglalkoztató létesült.

Virág Zsolt, a Miniszterelnökség Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztosa közölte, hogy 38 év után újult meg az épület, amelynek az államosítást követően igen hányatott sors jutott.

A történelmi család képviseletében gróf Nádasdy Borbála úgy fogalmazott, hogy "az állam elvette, de a nemzet visszakapta a kastélyt".

 

Magyarország legszebb ősgalériája és az újjáélesztett kerti tó

Az Ősök csarnokába restaurálás után visszakerültek az eredeti, a Nemzeti Múzeum Történelmi Képcsarnokában őrzött portréfestmények, ezzel teljes egészében hitelesen helyreállt Magyarország legszebb ősgalériája.

A portrékon szereplő családtagok az izgalmas élettörténetüket önmaguk mesélik el animációs filmen.

Az eredetihez hasonló enteriőrök és a modern, digitális technológia révén a látogató betekintést nyerhet a kastély történetébe, mindennapjaiba, használhatja a replika bútorokat, lapozhatja a korabeli újságok másolatát, kávét, süteményt fogyaszthat az egykori ebédlőben, mintha csak vendégségben járna a családnál.

Megszépült a Tudor stílusban épült kastély, újjáéledt a kerti tó

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

A megújult kastélyparkban újjáéledt a park kiszáradt tava, amelyen csónakázási lehetőség és kipróbálható vitorlásmodellek várják a látogatókat.

A historizmus korának romantikus stílusú kastélyát 1873-tól az 1900-as évek elejéig építtette a Nádasdy-család. Belső helyiségei közül kiemelkedőn szép a faragott bútorzatú könyvtárszoba, s a családi arcképcsarnok elhelyezésére készült, mívesen faragott faburkolattal, kovácsoltvas díszítéssel és hatalmas márványkandallóval ékes Ősök csarnoka.

A kastély és a hozzátartozó 25 hektáros tájképi kert 1945-ig volt az építtető nemesi család birtokában. Akkor államosították, és 45 évig különböző funkcióknak adott otthont. Az épületegyüttes és a park 1993-ban került a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának vagyonkezelésébe, az azt követő évben elkészült a hasznosítási programterv, majd megkezdődött a felújítás, amelyre korábban 1,5 milliárd forintot költöttek.

 

Bejártuk a megszépült kastélyt és parkját

Még a vasárnapi avatás előtt lapunknak lehetősége volt bebarangolni a kastélyt. Akárcsak nekünk, a majdani látogatónak is a családi história felelevenítésekor a teljességre csupán törekedni lehet, hisz a szerteágazó Nádasdy-család ősei már a XIV. században rendelkeztek birtokokkal a környéken. Nádasdy Lipót 1851-ben vásárolta meg Schmiddeg Károlytól Sárladányt, amelyet Nádasladányra változtatta, és itt alakította ki birtokai központját.

A látogató helyet foglalhat az enteriőrökben, mintha csak vendégségben járna a Nádasdy családnál

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

Az akkori barokk kúriát 1873-1876 között kibővítették a most főszárnyként funkcionáló épületrésszel.

A Tudor-stílusú kastély modernnek számította a maga korában, hiszen bevezették a vizet, gázvilágítást, a szobákat pedig légbefúvásos rendszerrel fűtötték – igaz, maximum 18 C-fokra –, de külön kuriózum, hogy a konyha külön épületben üzemelt, az ételt pedig a pincébe vezetett föld alatti síneken szállították.

Az anno acéllapokkal körülbélelt, tűzbiztos szobában pedig a családi ékszerek helyett a levéltárat őrizték, és a rendszerváltást követően csupán egyetlen aláíráson múlott, hogy a kastély magyar tulajdonban maradt.

Megtekinthető még többek között a galériás könyvtárterem, amely a Nádasdyak korában a falubéliek számára is látogatható volt, és ma ismét régi pompájában fogadja az érdeklődőket, sőt, akár le is lehet ülni és böngészni az értékes kötetek között.

Az emeleten a családi élet színtereit lehet megtekinteni

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

Lenyűgöző az ősök csarnoka a családtagok portréival és az eredeti csillárokkal, de maradandó emlékként rögzülnek a női szalon és a billiárdszoba műtárgyakkal díszített termei, míg az emeleten a családi élet privát helyszínei: hálószoba, gyerekszoba.

A kastélyban látványos filmek mutatják be az épülethez és a családhoz kapcsolódó legérdekesebb történeteket: az építtetők legendás szerelmét, a leghíresebb Nádasdy-házaspárok életét vagy éppen a kastély építését 3D-ben. A gyerekeknek készített animációs filmek a kastély korabeli technikai érdekességeit és különleges belső kommunikációs eszközeit (pl. a beszélőcső-hálózat) ismerteti.

A kastély a filmesek kedvence is Magyarországon. Többek között itt is forgatták a Borgiák kanadai-magyar-ír sorozatot, a 2013-as amerikai-brit Drakula-sorozatot, az Underworld amerikai-angol-német-magyar sorozat első epizódját, a lengyel Krzysztoph Zanussi rendező Ether című filmjét, vagy a Michael Gambron alakította Maigret-felügyelő néhány jelenetét 1992-ben.