Megnyílt az Ördöglovas felújított kastélya Bajnán

Forrás: turizmus.com

 2021. december 11. 10:21

December 10-én átadták a felújított bajnai Sándor-Metternich-kastélyegyüttest és parkját. A projekt a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében 1,72 milliárd forintos európai uniós és 557 milliós hazai támogatásból valósult meg 2018 és 2021 között.

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram legutóbb befejeződött bajnai fejlesztésének célja a Sándor–Metternich-kastélyegyüttes felújítása és eredeti állapotának bemutatása volt a látogatók számára – tájékoztatta szerkesztőségünket a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. A fejlesztési terület kiterjedt a főépület mindkét szintjére, a kastély főépülete és a mellékszárnyak által körülölelt díszkert szintén megújult, ahogy a kastélypark is.

Az ICOMOS minden évben díjjal ismeri el a magas színvonalú műemléki felújításokat, melyet 2021-ben a bajnai Sándor–Metternich-kastély kapott.

nof

A felújítás 2021-ben elnyerte az ICOMOS-díjat is, mely minden évben a magas színvonalú műemléki projekteket ismeri el

Fotó: NÖF

A középkori alapokon álló barokk, majd klasszicista stílusban kiépített egykori főnemesi rezidencia főépületében megújultak a nyílászárók, a gépészeti és elektromos rendszerek, helyreállították a belső tereket, padlózatokat.

A hazánkban és Európában is különleges barokk-klasszicista falfestések és mennyezetfreskók restaurálásának különlegessége, hogy  visszahelyezték az emeleti Raffaello-teremben a Sanquirico tervezte mennyezeti falképegyüttest. A pazar festmény közel 40 éves gondos megőrzés után született újjá és került vissza eredeti helyére.A főépület földszintjén látogatható lett a felújított kastélykápolna, valamint egy barokk falképrészletekben gazdag teremben kapott helyet a kávézó és az ajándékbolt. A mellékszárnyban vizesblokkokat és egyéb kiszolgáló helyiségeket alakítottak ki. A kastély és parkja – Budapest közelségének köszönhetően – rendezvényhelyszínként is funkcionál majd.

nof

A kastélyt és parkját – Budapest közelségének köszönhetően –  rendezvényhelyszínként is szeretnék hasznosítani

Fotó: NÖF

A kastély főépületében kapott helyet a mozgalmas életű „Ördöglovast”, azaz gróf Sándor Móricot és lányát, a „divatdiktátor” Sándor Paulina grófnőt bemutató kiállítás. A modern, élményközpontú tárlat a színes egyéniség életpályájával ismertet meg történetmesélés, és interaktív, szimulációs eszközök segítségével. Visual guide-on 3D-s és kiterjesztett valóságon alapuló rekonstrukciók segítségével, élményszerűen jelenítik meg az épület történetét. A gyerekek számára külön kiállítási tartalom segítségével válik befogadhatóvá a kastélyok világa.

A kastély egyik ékessége 40 éves gondos megőrzés után került vissza eredeti helyére

Fotó: NÖF

A földszinten a kastély történetébe nyerhet betekintést a látogató, amint 19. századi pompájában a Sándor–Metternich család nevezetes tagjainak adott otthont, de látványos kiállítási elem az épület háborút követő korszakának bemutatása is. Az emeleti termek két szárnya bemutatja Móric gróf és lánya életének meghatározó eseményeit, kiemelve a lovas sportot, vadászatot és a korabeli divatvilágot.

A kastélypark megújítása a történeti elemek megőrzésének a céljával természetvédelmi szempontok alapján történt, így a park az egykori tájképi kert hangulatát idézi, amelyet gyalogosan járhatnak be a látogatók. A kastélyparkban a tematikához kapcsolódó játszótér, landart alkotások, fotópontok és pihenőhelyek kínálnak kikapcsolódást minden korosztály számára.A bajnai kastélyhoz szervesen kapcsolódó Hősök terét is felújították Bajna Önkormányzat és a NÖF Nonprofit Kft. konzorciumi együttműködési megállapodása keretében. A tér fontos szerepet tölt be a település központjaként a kastély szomszédságában: a közösségi tér a beruházás után pihenőbútorokkal, friss burkolattal, parkosított részekkel, rendezett parkolási lehetőséggel várja a bajnai kastélyhoz ellátogatókat.

A kastély ünnepélyes megnyitóján részt vett Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa, Pallagi Tibor, Bajna polgármestere, valamint házigazdaként Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.