Átadták a felújított szászvári kastélyt

Forrás: MTI

 2016. június 15. 20:04

Átadták kedden a Baranya megyei Szászvár több mint 600 millió forintos beruházással felújított várkastélyát.

L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára, aki "a nemzeti közösség újabb csodálatos értékének" nevezte a várkastélyt, az átadón hangsúlyozta: a kormány műemlékvédelmi célja, hogy a meglévő értékeket a felújítás után vonzó turisztikai tartalommal töltse meg.

Az államtitkár szerint azt is át kell gondolni, hogy a jövőben miként lehet hatékonyan, eredményesen és sikeresen fenntartani a megújult épületegyüttest.

 

A szászvári várkastély Magyarországon egyedülálló középkori műemlékegyüttes. Használaton kívül, folyamatosan romló állapotban volt, de az MNV (Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.) közreműködésével a teljes ingatlan megújult. Helyreállították a főépületet, megtörtént a korábbi palotaszárny és a kaputorony részleges rekonstrukciója és lefedése, valamint a középkori falmaradványok konzerválása. A több mint 600 milliós beruházásból mintegy 450 millió forintot volt az európai uniós támogatás.

A helyreállítás célja a 14. században épült középkori püspöki rezidencia turizmusba való bekapcsolása, történelmi, építészeti értékeinek megőrzése, valamint a térség gazdaságának fellendítése. A felújított épület több kiállításnak ad otthont: az épület története mellett megismerkedhetünk a középkori Magyarország főpapi udvarainak jellegzetességeivel, a korabeli pécsi püspökség történeti és művészeti világával. A várkastélyba évente 18 ezer látogatót várnak.