Átadták a fertődi Esterházy-kastély Rózsaházát

Forrás: turizmus.com

 2021. május 31. 16:46

Átadták a fertődi Esterházy-kastély Cziráky Margit Rózsakert igényesen felújított Rózsaházát megszépült környezetével együtt. Az egykori főkertészi lakból kialakított Rózsaház a rózsakert fogadóépülete lesz, de kiállítások, polgári esküvői szertartások, rendezvények fogadására is alkalmas.

A Rózsaház átadását követően június 1-jétől a Cziráky Margit Rózsakert is megnyitja kapuit a látogatók előtt – közölte az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft.

A Rózsaház kivitelezése és az épület körüli tereprendezési, környezetszépítési munkálatok több mint 106 millió forintból valósultak meg, amelyhez a VELUX Alapítványok 1,8 millió dán koronát, azaz 80 millió forintot, a magyar kormány pedig 26,5 millió forintot biztosított.

A teljes felújítás eredményeképpen a 140 négyzetméteres Rózsaház teljes szerkezete megújult: megtörtént a tető- és födémcsere, felújították az épület teljes gépészeti- és elektromos rendszerét is. Renoválták továbbá a komplett homlokzatot, és teljesen megújult a ház környezete is, térkövezés, növényültetés, füvesítés és kerítésépítés történt.

A Rózsaház elsődleges funkciója a Cziráky Margit Rózsakertbe érkező vendégek fogadása és kiszolgáló helyiségként való használata

Fotó: Esterházy-kastély Fotótár

A Rózsaház elsődleges funkciója a Cziráky Margit Rózsakertbe érkező vendégek fogadása és kiszolgáló helyiségként való használata. Az épületben dísztermet is kialakítottak, amely a hozzá tartozó előkészítő helyiségekkel kiállítások rendezésére, rendezvények fogadására egyaránt alkalmas. Közvetlen környezete szabadtéri rendezvények helyszíne lehet.

Barcza Attila, a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a kastélyban sokmilliárdos kormányzati fejlesztés zajlik, „a járvány ideje alatt az Eszterháza Központ örökség helyszínein folyamatos volt a munka a fejlesztések területén is.”

Esküvői szertartások, rendezvények fogadására is alkalmas az épület

Fotó: Esterházy-kastély Fotótár

Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője hozzátette, „az elmúlt években sikerült elérnünk, hogy az Eszterházy név hallatán mindenkinek a fertődi kastély jusson eszébe. Most a Rózsakert kapta meg méltó, XXI. századi igényeket kielégítő, a környezetbe illeszkedő fogadóterét, amely rendezvényhelyszínként is kiváló.”

A Rózsaházat Bencsik Gergely, a VELUX Magyarország Kft. termelési igazgatója nyitotta meg, aki kiemelte: „Alapítványaink olyan nemzetközi szervezetek, melyek évtizedek óta támogatnak a helyi közösségek számára fontos ügyeket. A Rózsaház és környezete a gyönyörű kastélyegyüttessel egy ilyen eleme a közös értékeinknek."

Az átadón jelen volt Galántai Esterházy Antal herceg is feleségével, Esterházy Svetlana hercegnével.