Átadták a gyulai Almásy-kastély Stefánia-szárnyát

Forrás: MTI

 2021. október 13. 17:31

A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont épülete egymáshoz L alakban csatlakozó, két szárnyból áll, a főépületből, valamint a kiskastély-szárnyból. Utóbbi, a Stefánia-szárnynak nevezett rész felújítását 2019 októberében kezdték meg.

A kétmilliárd forintból felújított főszárnyat 2016 márciusában adták át, család-, kastély- és életmódtörténeti interaktív kiállításnak ad otthont.

A kiskastély-szárny - amelyet Stefánia-szárnyak neveztek el gróf Wenckheim Józsefné Jankovich Stefánia (1814-1878) emléke előtt tisztelegve uniós forrásból nettó 705, hazai támogatásból további 250 millió forintból újult meg.

Az Almásy-kastély kiskastély-szárnya 1807-re készült el, Czigler Antal tervei alapján, eredetileg uradalmi tisztiszárnyként üzemelt. A nemesi család a nagy gazdasági világválság idején elszegényedett, ekkor ide költöztek át a fő épületből, a cselédséget pedig egy új épületben szállásolták el.

almasykastely2_mti

Az Almásy-kastély család-, kastély- és életmódtörténeti interaktív kiállításnak ad otthont

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Jankovich Stefánia 1838-ban kötött házasságot gróf Wenckheim Józseffel. 1839-ben hangversenyt rendeztek a kastélyban a kórház megépítéséhez gyűjtést is rendezve, amelyen Erkel Ferenc is fellépett, 1857-ben pedig vendégül látták Ferenc József császárt és Erzsébet császárnét is az épületben.

A felújított kastélyszárny átadóján Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára elmondta, hogy Magyarország nem létezhet sikeres helyi erőközpontok nélkül, a kastélyok és várak megőrzése része kell, hogy legyen a közös nemzeti minimumnak.

Kifejtette, hogy a kormány több mint százmilliárd forintot szán országszerte kastélyok és várak felújítására, azok ugyanis a nemzet kulturális értékeinek markáns részét képezik, az értékmegőrzés pedig fontos az ezeréves nemzet számára.

Görgényi Ernő, Gyula polgármestere elmondta, a beruházásoknál két vezérelvet követnek: legyenek önnfenntartóak és helyi vállalkozások dolgozzanak rajtuk.

Megjegyezte, Gyulán összesen ötmilliárd forintot költöttek az Erkel Ház, a Vigadó, a Kohán Képtár, a művelődési központ és a kastély felújítására; de több tízmillió forint értékű fejlesztések történtek a könyvtárban és a várszínházban is.

almasykastely_mti

A látványkonyhában megismerkedhetünk a korabeli konyhatechnikai eljárásokkal

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Kovács József országgyűlési képviselő gróf Wenckheim Józsefné Jankovich Stefánia életét idézte fel, akiről a szárny a nevét kapta. Kijelentette, hogy az Almásy kastély kisebb szárnya jelenleg Magyarország legnagyobb bálterme, amely komplex szolgáltatást nyújt az ide látogatóknak.

A szárny "hiánypótló funkcióiról" Virág Zsolt, a Magyar Kastélyprogram Kft. ügyvezető igazgatója is beszélt. Elmondta, a beruházás három fő elemből áll. A bálterem és rendezvénytér exkluzív helyszínként a korszerű berendezés mellett békebeli, elegáns hangulattal várja vendégeit. A csemegetárban megismerhetők és megvásárolhatók mindazok a tájjellegű ételek, gasztronómiai különlegességek, amelyek Gyula város és környéke ízvilágát tükrözik. A látványkonyhában többek között kemence, forgatógrill, sparhelt segítségével lehet megismerkedni korabeli konyhatechnikai eljárásokkal.A kastélyban tehát megtapasztalhatjuk, hogyan készültek elő egy korabeli nemesi lakomára, hogyan terítették meg a vacsoraasztalt, és meg is kóstolhatjuk a nemesek által fogyasztott ételkülönlegességeket.

Hozzátette, hogy a kastély főszárnyában kialakított múzeum - megnyitása első évében - rögtön a három leglátogatottabb hazai kiállítóhely közé került.