Átadták a Hargita-hegység első ülőliftes sípályáját

Forrás: MTI

 2021. január 25. 15:27

Székelyvarságon hétfőn átadták a Hargita-hegység első ülőliftes sípályáját, amely a magyar állam támogatásával valósult meg.

A közepes nehézségi fokú, 1050 méter hosszú, 161 méteres szintkülönbségű sípályát kétüléses libegő, pályaverő gép, öt hóágyú és az ezekhez vizet biztosító 8000 köbméteres víztározó és vezetékrendszer szolgálja ki.

A pályát kialakító Székelyvarság Négyévszakos Sí és Túraközpont Egyesület 420 millió forintos támogatást nyert a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságától.

Több mint egy kilométer hosszú a sípálya

Fotó: Facebook / Székelyvarsági Sípálya

Az átadó ünnepségen Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár távlati célként jelölte meg, hogy a Hargita-hegységben szigetként működő síközpontok: a Madarasi Hargita és Hargitafürdő sípályáit kössék össze, és vezessék le a Csíki-medence felé és Székelyvarság felé, és hozzanak létre olyan sípályarendszert, amelyhez hasonló nincsen a régióban.

Tamás Ernő, Székelyvarság polgármestere köszöntőjében elmondta: a hegyvidéki település eddig elsősorban nyáron vonzotta a turistákat, a mostani beruházás a téli idényben is vonzóvá teszi a községet.

A székelyföldi településnek 1565 lakosa volt a 2011-es népszámláláson, a lakosság 99,7 százaléka magyarnak vallotta magát.