Átadták a Kiscelli Múzeum új kiállítóterét

Forrás: turizmus.com

 2018. december 18. 16:21

A legendás underground művészeti színtér, a Fekete Lyuk történetét felidéző tárlattal nyílt meg a Kiscelli Múzeum sziklapincéjében kialakított új kiállítótér hétfőn.

A 2013-ig polgári védelmi objektumként működött sziklapincében egy csaknem 400 négyzetméteres kiállítótér jött létre, a kormány és a főváros együttműködésének köszönhetően.

A sziklapince mellett megújult az épület főbejárata és előcsarnoka, valamint új gépészeti és elektromos központot kapott a múzeum, és a déli melléképület két barokk díszkapuja is teljes restauráláson esett át.

A 2013-ig polgári védelmi objektumként működött sziklapincében egy csaknem 400 négyzetméteres kiállítótér jött létre

Fotó: a múzeum FB-oldaláról

A Fekete Lyuk - A pokol tornáca. Budapesti Undergound '88 -'94 címmel keddtől látogatható kiállítás a rendezők szándéka szerint a rendszerváltás kori alternatív művészeti szcéna egy szeletét mutatja be.

Az 1980-as évek végén a Fekete Lyuk volt az egyetlen állandó alternatív zenei szórakozóhely Budapesten, amely beengedett mindenkit, aki az alternatív, a punk, a rock vagy a metál műfajokat képviselte. Sok tűrt és tiltott együttes kapott ott fellépési lehetőséget, mások mellett a Tankcsapda, a Kispál és a Borz, a Pál Utcai Fiúk vagy a Sex Action – olvasható a kiállítás ajánlójában.

A kiállítás plakátjának részlete

Fotó: kiscellimuzeum.hu

A most megnyílt sziklapincében a fotók, plakátok, relikviák mellett jórészt magángyűjteményekből származó, a kor szubkulturális divatjának megfelelő ruhák, illetve számos ma is működő zenekar tagjaival, egykori dj-kel, filmrendezőkkel, törzsvendégekkel forgatott videó látható a 2019. június 25-ig nyitva tartó kiállításon.

 

 

 

Kapcsolódó cikkek

Bezár a szegedi Pick Múzeum

2018. december 10.