Átadták a megújult dégi Festetics-kastélyt

Forrás: turizmus.com

 2022. november 08. 17:35

Megnyitotta kapuit a Pollack Mihály által tervezett és mára újjáéledt dégi Festetics-kastély, amely hazánkban egyedülálló módon szabadkőműves tematikájú tárlattal várja az érdeklődőket.

A Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében kormányzati és uniós forrásból idén megvalósult hazánk egyik legjelentősebb klasszicista kastélyának turisztikai célú fejlesztése – tájékoztatta lapunkat a NÖF.

A projekt magában foglalta a főépület nagy részének felújítását, kiterjedt a parkra és az abban található több melléképületre, valamint a közműrendszer korszerűsítésére. A kivitelezési munkálatokhoz restaurátori és belsőépítészeti munka is kapcsolódott. A turisztikai fejlesztés keretein belül kiállítóterek, múzeum-shop és kávézó került kialakításra.

A beruházás építési és kivitelezési feladatait teljes egészében a NÖF Nonprofit Kft. valósította meg. A munkálatok során az Örökségvédelmi Hatósággal folyamatosan tartották a kapcsolatot a sikeres projekt megvalósításának érdekében.

3,5 milliárd forintból újult meg a dégi Festetics-kastély

Fotó: NÖF

A beruházás összesen 3,3 milliárd forintból valósult meg, amelyből a magyar kormány 1,5 milliárd forintot biztosított, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) terhére pedig nettó 1,8 milliárd forint állt rendelkezésre – tájékoztatott Mohácsi Mónika, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A kastélyt ünnepélyes keretek között Csepreghy Nándor miniszterhelyettes, Varga Gábor, a térség országgyűlési képviselője, Simon László, Fejér megye főispánja, valamint Mohácsi Mónika, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója adta át. Az eseményen pohárköszöntőt mondott Gárdonyi Sándorné, Dég polgármestere, illetve a Festetics család dégi ágának leszármazottja, Gróf Festetics Enrico videóüzenetben köszöntötte a megnyitó résztvevőit.

Ünnepélyes szalagátvágás, a képen (balról jobbra): Varga Gábor, Csepreghy Nándor, Gárdonyi Sándorné, Mohácsi Mónika és Simon László

Fotó: NÖF

 

Interaktív kiállítások létesültek

A kastély földszinti tárlatán a család mindennapi életét, érdeklődési körét ismerhetik meg a látogatók. A tárlaton nyomon követhetjük a családtagok történelmi szerepvállalását, kiegészítve kastély- és birtoktörténeti szemelvényekkel. A botanikai szalonban ízelítőt kaphatunk a korabeli a természettudományos ismeretekből.

A látogatók interaktív, négy évszakos terepasztal segítségével ismerhetik meg a kert történetét, valamint bepillanthatnak Kossuth Lajos eredeti herbáriumszekrényének fiókjaiba is.

A könyvtárszobában építészeti stílusbemutató várja az érdeklődőket, sőt kipróbálhatják magukat kastélymakett építésben, illetve lapozhatják a digitális könyvtárat és belehallgathatnak a Festetics család tanítójának izgalmas csillagászati előadásába is.

Káprázatos díszterem életképpel, „kertszoba”, grófnői empire szalon, háló- és fürdőszoba a 20. század elejéről, korhű dolgozószoba teszik a tárlatot változatossá. Külön fejezet foglalkozik a kastély 1945 utáni sorsával és az épületben létrehozott gyermekotthon történetével.

 

Szabadkőművesség Dégen

A kastély több szálon köthető a szabadkőművességhez: az alagsor titkos levéltár emlékét őrzi, az angolpark pedig az általuk használt szimbolika ékes példája. Az építtető, Festetics Antal a rend tagja volt. Dégi kastélya a szabadkőműves mozgalom hazai központjaként működhetett, ezért különleges tárlat kapott helyet a megújult főépület emeletén.A látogató interaktív és történelmileg hiteles módon ismerkedhet meg a szertartásokkal, eszközökkel, vagy akár bele is lapozhat a rend szótárába.

A nagyszabású kiállítás célja, hogy minél tárgyilagosabban, történeti dokumentumokkal alátámasztva és levéltári kutatások alapján - 21. századi kiállítástervezési technika segítségével - mutassa be a rend eszmeiségét mind nemzetközi, mind hazai vonatkozásban.

 

Megszépült a park fő látványossága

A kastélyparkot övező Szerpentin-tó egyik szigetén álló Hollandi-ház a kastélyegyüttes karakterisztikus épülete. A fejlesztés által megelevenedik az eredeti, sajátos rendeltetése. Az épületet eredetileg 1891-ben emelték, előtte egykor svájci tehenek legelésztek, a földszintje pedig istálló volt. Emiatt abban az időben Svájci-háznak is nevezték. Az emeleten a tüdőbeteg Festetics Andornénak alakítottak ki egy lakosztályt, ugyanis azt tartották, hogy az istálló ammóniatartalmú levegője és a frissen fejt tej jót tesz a betegnek.

A helyreállított Hollandi-ház

Fotó: NÖF

A megújult műemlék épület és az angolpark nemcsak a kikapcsolódásra vágyókat, de a különleges rendezvényhelyszínt keresőket is várja. A komplexum kizárólag helyszíni, illetve előzetes regisztráció alapján induló, vezetett csoportokban látogatható.