Átadták a megújult somlói várat az ország legkisebb történelmi borvidékén

Forrás: MTI/turizmus.com

 2022. március 26. 08:29

Átadták a felújított somlói várat; Magyarország legkisebb történelmi borvidékének erődítménye egy év alatt született újjá a Nemzeti Várprogram keretében, több mint 310 millió forintból.

A várat ünnepélyes keretek között Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa, Kovács Zoltán, a térség országgyűlési képviselője, Rózsa Zsolt, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Igazgatóságának elnöke, Horváth Zoltán, Doba község polgármestere, valamint Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója adta át pénteken.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az átadáson hangsúlyozta: a kormány támogatja azokat az infrastrukturális fejlesztéseket, amelyek a turizmus mellett a vendéglátás erősítését is célozzák. Mint mondta, a térség adottságaihoz képest eddig kevesen látogattak ide, de a fejlesztéseknek köszönhetően jelentősen nőni fog az ide látogató turisták száma.

Kovács Zoltán, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a térségben számos turisztikai fejlesztés történt az elmúlt időszakban: templomok, pincék újultak meg, felújították a Somló kapuja látogatóközpontot. Emlékeztetett: országszerte mintegy harminc kastély és vár újulhatott meg a Nemzeti Kastély- és Várprogramnak köszönhetően.

somloivar_mti

A mostani beruházás jóvoltából várhatóan 25-30-szorosára nő majd a somlói várba látogatók száma

Fotó: Vasvári Tamás/MTI

Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa elmondta, hogy a somlói várban megújult a délnyugati kaszárnyaszárny és az oda vezető híd, a sütőház, interaktív kiállítást rendeztek be, valamint megerősítették az alsóvárat.

 

Királyok is birtokolták

A somlói vár Doba mellett, a Somló-hegy északi oldalán található. Pontos keletkezési ideje ismeretlen, feltehetően a tatárjárást követő várépítési hullám idején emelték. A felső- és az alsóvárának mai területe a 15. században alakult ki. A felsővár ekkor egy palotaszárnnyal egészült ki. Az alsó vár belső kapuját magába foglaló várfalon ma is láthatók az egykori lőrések nyomai, amelyek most az eredeti formában kerültek bemutatásra – olvasható a NÖF által kiadott sajtóközleményben.

Somló számos alkalommal volt királyi vár a XIV. században, 1479-ben Mátyás király Kinizsi Pálnak adományozta. Utóbb Bakócz Tamás egri püspök, később esztergomi érsek és bíboros lett a birtokosa, ekkor élte a fénykorát, ő építtette át reneszánsz stílusban. A várrom később az Erdődy grófokhoz került és egészen 1945-ig a tulajdonukban maradt.

somloivar

A somlói várban megújult a délnyugati kaszárnyaszárny és az oda vezető híd, a sütőház, interaktív kiállítást rendeztek be, valamint megerősítették az alsóvárat

Fotó: NÖF Nonprofit Kft.

A felújítás első ütemében a vár állagmegóvását és a falkorona helyreállítását végezték el, a második ütemben pedig a romterület kulturális, örökségvédelmi, turisztikai fejlesztése volt a cél. A rekonstrukció keretében megvalósult az alsóvár valamennyi épületszerkezetének helyreállítása, valamint az alsóvári épületekben több zárt és fedett-nyitott helyiség alakult ki.

A délnyugati szárny magasföldszintjén kialakított régészeti bemutatótérből betekintést nyerhetünk az elmúlt időszak feltárásainak eredményére. A belső udvarban kialakították a „kaszárnya” bejáratát a hozzá vezető lépcsővel, és megtörtént a meglevő maradványok és lenyomatok alapján az egykori híd rekonstrukciója is. A kaszárnyaszárnyban elkészült galériáról, lőréseken keresztül tekinthetünk ki a környező tájra.

somloivar

Somló várát feltehetően a tatárjárást követő várépítési hullám idején emelték

Fotó: NÖF Nonprofit Kft.

 

A helyszínen több tudományterület nézőpontjából mutatják be információs táblákon a hely érdekességeit, úgy mint: várépítészet, építészettörténet, régészet. Az elvégzett régészeti kutatásokra alapozva tárul fel a látogatók előtt a korabeli életmódtörténet. A NÖF várakozása szerint a beruházás jóvoltából 25-30-szorosára nőhet az ide látogatók száma.