Átadták a megújult szigetvári Zrínyi-várat

Forrás: MTI/turizmus.com

 2023. május 19. 19:28

A szigetvári Zrínyi-váron több mint kétmilliárd forintos turisztikai fejlesztéseket hajtottak végre az elmúlt három évben. Baranya megye egyik leglátogatottabb és legmeghatározóbb műemléke május 19-től várja a hazai és nemzetközi látogatókat, többek között egy modern, interaktív kiállítással.

A Zrínyi Miklós és mártírtársai 1566-os, törökök elleni hősi helytállásáról ismertté vált vár az – országosan 18 kastély és 12 vár fejlesztésével járó – Nemzeti kastély- és várprogram részeként, a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program 2,063 milliárd forintos támogatásával újult meg.

A Dél-Dunántúl egyik legmeghatározóbb – a 2016 óta a Nemzeti emlékhely címet viselő, idén pedig az Év emlékhelye díjat kiérdemlő – műemlékén elvégzett fejlesztések részeként új, egész évben látogatható attrakciókkal bővült a létesítmény, megújult a várkert, a várfalsétány, különleges, interaktív kiállítás létesült. A korábban használaton kívüli kazamata épületébe új múzeumi funkciókat telepítettek.

Salamon Ferenc várkapitány felmutatja a Zrínyi-vár kulcsát a felújított vár ünnepélyes átadásán Szigetváron

Fotó: MTI/Ruprech Judit

Farsang Csaba, a fejlesztéseket irányító Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) ügyvezetőigazgató-helyettese a pénteki rendezvényen azt mondta: küldetésük a kezelésükben lévő műemlékek turisztikai célpontokként, közösségi helyekként való működtetése, bevételtermeléssel is együtt járó hasznosítása, ami egyben javítja a vidéken élő emberek életminőségét. Reményét fejezte ki, hogy a Dél-Dunántúlon jelentős turisztikai célpontként a Zrínyi-várba sok magyar és külföldi turista érkezik majd, ami fellendíti a térség idegenforgalmát is.

Nagy Csaba, a térség országgyűlési képviselője kiemelte: rendkívül intenzív és szerteágazó munka eredményeként új fejezet nyílhat a szigetvári vár történetében. Szigetváron a gyógyfürdő és a vár komplex turisztikai csomagot kínál a városba érkezőknek, éppen ezért e létesítmények további folyamatos fejlesztése napirenden marad – tette hozzá.

Megújult a várkert és a várfalsétány is a Zrínyi-várban

Fotó: MTI/Ruprech Judit

Vass Péter, Szigetvár polgármestere arról szólt, hogy négy különböző projekt kapcsolódott a vár fejlesztéséhez az elmúlt tíz évben: látogatóközpont épült, megújultak a sétautak, az utcabútorok, a vár mellett lévő tó, a kazamatasor, új kiállítótér, vendéglátóhely és konferenciaterem jött létre. Ezekkel a fejlesztésekkel garantálható a műemlék jövője.A város és a térség további turisztikai fejlesztését szolgálja, ha a jövőben a helyi gyógyfürdő fejlesztése is megvalósul, hozzá kapcsolódóan négycsillagos szálloda épül, továbbá a település megközelíthetősége is javul az M60-as autópálya meghosszabbításával – fejezte ki reményét városvezető.

 

Állítsuk meg Szulejmánt együtt!

A kazamatasorban berendezett új, interaktív kiállítás egy élményalapú tárlat, mely az egész családnak rendkívüli szórakozást ígér, miközben bemutatja a törökök támadásának hónapokig ellenálló vár védőit, eszközeit, korabeli fegyvereit - és még a Szigeti Veszedelmet is a modern kor nyelvére ülteti át.

A május 19-től látogatható kreatív tárlat kurátora Pusztai Tamás, az egri vár régésze, aki tematikus kiállítást álmodott meg Zrínyi egyik legfontosabb történelmi helyszínére. A kiállítás kerettörténetét képző küldetés célja az, hogy a látogató segítse Zrínyit a védelemre történő felkészülésben. Ehhez azonban előbb meg kell ismerni a helyet, a várat, a történetet, az eszközöket, az akkori geopolitikai és hadászati helyzetet is.

szigetvar

A kiállításon megismerhetjük a helyet, a várat, a történetet, az eszközöket, és az akkori geopolitikai és hadászati helyzetet is

Fotó: Turizmus.com

A Megállítani Szulejmánt tehát tulajdonképpen egy történelmi időutazás, melyre egy Ikarus 66-os buszból kialakított „időgéppel” indulhatunk. A buszon - teljesen a mesterséges intelligencia segítségével létrehozott kisfilmből megérthetjük, miért is volt fontos a vár védőinek áldozata és elindulhatunk vissza az időben, hogy - ha nem is változtathatjuk meg a múltat, de mi is segíthessünk megállítani, feltartóztatni Szulejmánt.

Az egyik teremben a nyelvezete miatt a fiatalabb látogatók számára talán nehezen értelmezhető Szigeti Veszedelmet is átültetik mai nyelvre, ezzel érthetővé és átélhetővé téve a történetet. A kiállítás során emellett folyamatosan szavazhatunk, hogy mi éppen mit tennénk a várvédők és Zrínyi helyében, vagy éppen milyen véleménnyel vagyunk az ostrom fejleményeiről - például hogy sikerült-e Szulejmán elérni amit akart, avagy sem.

szigetvar

Nem csak VR-szemüveggel és kisfilmekkel, de ügyességi játékkal is vár a kiállítás

Fotó: Turizmus.com

A tárlat végén egy terepasztalon homokból magunk is megépíthetjük saját várunkat a kiállítás során megismertek alapján, majd magunkra ölthetjük a korabeli ruhákat és képeket is készíthetünk bennük.

szigetvar

A tárlat végén egy terepasztalon homokból magunk is megépíthetjük saját várunkat

Fotó: Turizmus.com

Az év emlékhelye címmel kitüntetett vár a megismertetésére kreatív eszközöket használ, ilyen például a VR-szemüveg, kisfilmek, ügyességi játékok, illetve különböző terepasztalok. Emellett rendhagyó történelemórákat és viseletbemutatókat is tartanak iskolákban, valamint tematikus múzeumpedagógiai foglalkozásokat és családi vetélkedőket is szerveznek majd.

Kapcsolódó cikkek