Átadták a megújult Szolnoki Művésztelepet

Forrás: MTI

 2020. október 18. 16:51

Átadták a Modern városok programban megújult csaknem százhúsz éves Szolnoki Művésztelepet szombaton.

Magyarország legrégebbi művésztelepét Szolnok legszebb részén, a Zagyva folyó partján adták át 1902 júniusában azzal a céllal, hogy egyedülálló lehetőséget biztosítson legtehetségesebb művészeinknek, hogy a lehető legjobb körülmények között alkothassanak. Az azóta eltelt 118 esztendőben olyan tehetségek alkottak ott, mint Deák-Ébner Lajos, Mednyánszky László, Fényes Adolf és még számtalan kiemelkedő művész.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere az egyik legjelentősebb beruházásnak nevezte a Szolnoki Művésztelep fejlesztését.

A fejlesztés egyik célja, hogy turisztikai, tematikus sétány alakuljon ki a városban

Fotó: MTI/Mészáros János

A felújítás célja a meglévő művészeti és kulturális tevékenységekhez szükséges infrastruktúra biztosítása a műtermek, művészlakások és alkotóterek felújításával, emellett rendezvényteret, látványműtermeket is kialakítottak. A beruházás során rendezvénytérként, kiállítóhelyként új funkciót kapott a művésztelep kertjében található úgynevezett Művésztorony, továbbá öntőműhely is létesült – fejtette ki a polgármester.

Hozzátette: a fejlesztés másik célja, hogy turisztikai, tematikus sétány alakuljon ki a városban. A mintegy négy kilométeres túraútvonal részét képezi a megújult művésztelepen kívül egyebek közt a felújított vártemplom és a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum is.

A polgármester elmondta azt is, hogy elkezdték építeni a szolnoki várat, a Zagyva-gáton díszburkolatú sétányt építenek, amelynek mellvédje az egykori várfalat imitálja majd.

Pogány Gábor Benő, a Szolnoki Művészeti Egyesület elnöke elmondta, hogy a művésztelepen zajló felújítás során elkészült a grafikai műterem, a szobrászműhely és a kibővített funkciójú két pavilon, amelyben műtermes lakások, tetőtér is található. Kitért arra is, hogy nagy hangsúlyt fektetnek az utánuk következő művészgeneráció felnevelésére.

Verebes György, a Szolnoki Művésztelep vezetője hangsúlyozta, hogy a felújítás műszaki és szakmai szempontból is indokolttá vált, a fejlesztés eredményeként az egész országban egyedülálló komplexum épült fel.