Mangrove mocsár és cápamedence is épült a Nyíregyházi Állatparkban

Forrás: MTI/turizmus.com

 2021. május 23. 15:04

Átadták a Nyíregyházi Állatpark 820 millió forintból felépített India-házát, amely a szubkontinens állat- és növényvilágát mutatja be.

Magyarországon még nem volt akkora vidéki állatkerti fejlesztés, mint amilyen néhány évvel ezelőtt Nyíregyházán elkezdődött – emelt ki a pénteki átadáson köszöntőjében Gajdos László, a Nyíregyházi Állatpark igazgatója.

A parknak a szórakoztatás mellett fontos küldetése az állatkerti szakmaiság magas szinten tartása, az India-ház éppen ezt a kettősséget szolgálja – fejtette ki. A látogatótérben egyrészt megpróbálják feleleveníteni India hangulatát és motívumait, másrészt az épületben kapott például helyet Európa legkorszerűbb, indiai rinocéroszok számára kialakított tartóhelye. Ebből az állatfajból alig kétezer él a világban, közülük három példány itt él Nyíregyházán – hívta fel a figyelmet az igazgató, hozzátéve, hogy az indiai orrszarvúk veszélyeztetettsége még a közismert óriáspandákénál is nagyobb.

Három indiai rinocérosz él a Nyíregyházi Állatparkban

Fotó: MTI/Balázs Attila

A száz százalékban hazai és uniós támogatás segítségével megépült India-ház a szubkontinens állat- és növényvilágát mutatja be, van benne például mangrove mocsár és cápamedence is. A bemutató területén a kisebbik részt a mangrove mocsár, a nagyobbat a tengervizes medence foglalja el, de a közönség számára elérhető lesz a medence alsóbb szintje, ahonnan akril betekintőkön keresztül lehet a vízalatti látványban gyönyörködni.

A kívülről domborművekkel díszített épületben helyet kapott egy hatvan férőhelyes, többfunkciós oktató- és közösségi tér, illetve egy élőnövényes dekorációval, indiai motívumokkal és műsziklákkal díszített terem. A beruházás részeként a park működésének segítésére egy többfunkciós raktár is megépült.

Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere emlékeztetett, hogy a Modern városok program keretében rögzített fejlesztési csomagból eddig négy beruházás, a park látogatócentruma és új bejárata, a hópárduckifutó, az országban egyedülálló állatkerti szálloda, a Pangea Hotel, valamint a park ökológiai sétánya készült el. Egyben elindult a következő, a jégkorszak világát bemutató, 6,3 milliárd forint összértékű beruházás első ütemének kivitelezése is.

Gyopáros Alpár köszöntőt mond a kívülről domborművekkel díszített India-ház előtt

Fotó: MTI/Balázs Attila

Az eseményen Gyopáros Alpár, a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa felidézte, hogy a város és a kormány között 2015-ben megkötött megállapodásban Nyíregyháza több mint 60 milliárd forintos forrásra kapott ígéretet. Ebből az összegből eddig 45 milliárd forint hasznosult.