Balatonberényben átadták a Somoshegyi kilátót

Forrás: MTI/turizmus.com

 2022. június 14. 13:25

Kedden átadták Balatonberényben a Somoshegyi kilátót, a 76-os főút mentén álló, négyemeletes, 16 méter magas fa építményről a Balaton látképe tárul a látogatók elé a Keszthelyi-öböltől a Tihanyi-félszigetig.

Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára az átadón többek között elmondta: az erdőgazdaságok az ökoturizmus fejlesztésének motorjai voltak az elmúlt évtizedben, területükön 27 milliárd forintnyi beruházás valósult meg a természetjárók szolgálatában, és a fejlesztések nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy az évi 45-50 millió látogatót fogadó erdők az egyik legfontosabb belföldi turisztikai célponttá váltak. Fontos feladatnak nevezte az ökoturisztikai infrastruktúra fejlesztése során a faállomány megőrzését, az élő erdő fejlesztését.

A 76-os főút mellett álló ötszintes építmény az átadás napján

Fotó: MTI / Varga György

Fehér István, a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy a Somoshegyi kilátó Magyarország egyik legszebb kilátópontja, amely a Magyar Természetjáró Szövetség, a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. és a SEFAG alkotta konzorcium beruházásában a Somogy bejárható varázsa elnevezésű projektben, 65,5 millió forintból épült fel.

Az összefüggő turisztikai élményeket nyújtó, Somogy idegenforgalmi vonzerejének növelését célzó, 213 millió forintos beruházásegyüttes további eleme Kaposváron a Desedat-tónál az arborétumba vezető faszerkezetű híd felújítása, Kerekiben pihenőterasz és látogatójárda építése. Az erdészet korábbi tájékoztatása szerint ugyancsak a projektnek köszönhetően érik el, hogy a dél-balatoni térség egyetlen megmaradt kővára, az országos műemlékvédelem alatt álló, 700 éves Fehérkő vára biztonságosan megközelíthető legyen.

Ez a látvány tárul a látogatók elé az új kilátóból

Fotó: Szigeti Edit

Seregi János, a Magyar Természetjáró Szövetség elnökhelyettese a kilátó átadásakor azt közölte, hogy a szövetség a partner erdőgazdaságokkal együttműködve 2012 óta több mint 6 milliárd forint rekreációs célú fejlesztést valósított meg.