Helyreállították az egri vár Zárkándy-bástyáját

Forrás: MTI

 2020. július 21. 09:49

A bástya több mint 623 millió forint értékű helyreállítása után tovább folytatódik a vár állagmegóvó felújítása.

A beruházás első üteme a Modern Városok Program keretében, míg a második a Belügyminisztérium támogatásával valósult meg.

Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere az átadóünnepségen fontosnak nevezte, hogy a létesítmény többi, még felújításra, kialakításra váró része is lépésről lépésre elkészüljön. Bejelentette: terveik szerint a rekonstrukció következő eleme egy függőhíd lesz, amely új attrakcióként egyszerre jelent majd plusz vonzerőt és könnyíti meg, illetve teszi élményszerűbbé a Dobó István Vármúzeumba látogatók mozgását.

Habis László, a város korábbi polgármestere az eseményen hangsúlyozta: a vár nemzetközileg ismert erődítmény, amelyhez a magyar történelem dicsőséges fejezetei kapcsolódnak. Ennek alapján vált korábban a parlament döntése értelmében nemzeti emlékhellyé.

A bástya belső udvarát rendezvénytérként is szeretnék hasznosítani

Fotó: MTI/Komka Péter

Habis László felidézte, hogy az elmúlt időszakban fontos beruházások készültek el a létesítmény falai között: megújult és látogathatóvá vált a Szép bástya, a Török kert, helyreállították a kálváriát, létrejött egy új sétány, korszerűsítették a vár közműrendszerét, és nagy jelentőségű fejlesztés történt a kazamatákban is.
A Modern Városok Program keretében Eger rehabilitációs stratégiai céljainak egyikeként a vár állagmegóvó felújításának folytatását fogalmazta meg – tette hozzá.
A pusztuló Zárkándy-bástyát kétszeri kormánydöntéssel sikerült megmenteni az utókornak, a helyreállítás több mint bruttó 623 millió forintba került.

A Zárkándy Pál egykori egri várkapitány nevét viselő építmény és az ahhoz épített fülesbástya a vár belső udvarának északkeleti sarkán található. Sajátossága, hogy az Eger-Putnok vasútvonal a vár keleti fala és a bástya között halad el, fizikailag is leválasztva a védművet a teljes komplexumról.
A kivitelezés során mintegy 3000 köbméter követ és 2000 köbméter földet mozgattak meg, a felújítás eredményeként az eddig 300 méter hosszú aknafigyelő folyosó további 150 méterrel bővült. Ebből száz méternyi látogatható lesz, míg a bástya belső udvarát rendezvénytérként is szeretnék hasznosítani a jövőben.