Átadták az erdei vasutat Márianosztra és Nagyirtás között

Forrás: MTI

 2016. június 02. 17:34

Átadták az erdei vasutat a Márianosztra és Nagyirtás közötti csaknem hét kilométeres szakaszon, csütörtökön.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) tájékoztatása szerint a börzsönyi pályaszakasz vonalvezetése, szintemelkedése, lejtése és tájesztétikai értéke egyaránt kuriózum. A vasúti pályát állomás- és fogadóépületek, vasúti járművek teszik turisztikai célokra alkalmassá. Az elnyert uniós pályázat, valamint az FM támogatását az Ipoly Erdő Zrt. a saját forrásaival egészítette ki.

Magyarország kisvasúthálózata Európában egyedülálló nemzeti örökség – hangsúlyozta a minisztérium közleménye szerint Nagy István, az FM parlamenti államtitkára az átadón. Elmondta: az ország erdei vasútjai 2,7 milliárd forint értékben újultak meg, hét uniós projekt keretében az elmúlt években.

A kisvasutak fejlesztésének célja a természetvédelem, a belföldi turizmus, az aktív pihenés támogatása; az erdei vasutak egyre nagyobb szerepet játszanak a hazai turizmusban, az erdőjárás, természetjárás egyik legfontosabb motorjai. Magyarországon 15 erdei vasút található összesen 195 kilométer hosszan, ebből 11-et nyolc állami erdészeti társaság működtet.

Korábbi tájékoztatások szerint a 600 millió forintos uniós támogatást elnyert fejlesztés keretében összekötötték a  Szob és Márianosztra, illetve Nagyirtáspuszta és Nagybörzsöny közötti két szakaszt, így összesen 20 kilométeres erdei  vasútvonal jött létre.

MTI Fotó: Komka Péter