Átadták az Év Kilátója és az Év Turistaháza díjakat

Forrás: MTI

 2022. november 06. 15:55

Az Év Kilátója címet a Zsófia-kilátó nyerte el Miskolc-Lillafüreden, míg az Év turistaháza a Fehérkőlápa Turistaház lett.
Révész Máriusz  a két verseny győzteseinek emléktábla-avatóján elmondta, hogy a kormány kiemelt figyelmet fordít az aktív, egészséges életmód feltételeinek megteremtésére.

Ezért 2010 óta több mint 100 kilátót építettek és újítottak fel Magyarországon, amelyek egy-egy túra céljaként ösztönzik a kirándulókat az útvonalak bejárására.

Hasonló okból fordítottak jelentős forrásokat a kerékpárutak, vízitúra-megállóhelyek és turistaházak építésének, felújításának támogatására is - fűzte hozzá.

evkilatoja_mti

Idén a kilátók között a Zsófia-kilátó győzött

Fotó: Vajda János/MTI

A fejlesztések értéke azonban azon is múlik, hogy tudnak-e róluk - hangsúlyozta az államtitkár, aki szerint ezért hasznos az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) Év kilátója és Év turistaháza közönségszavazása, amelyet "óriási érdeklődés övez" és amely segít a létesítmények népszerűsítésében.

Idén a kilátók között a Zsófia-kilátó győzött 7800 vokssal.

A kilátó 1900-ban épült, majd a terület katonai célú hasznosítása miatt az 1950-es években lebontották és ez év nyarára, mintegy 50 millió forint kormánytámogatásból újjáépítették.

Az eseményt követően az államtitkár, a térség országgyűlési képviselője és a polgármester emléktáblát avatott a közeli Fehérkőlápa Turistaháznál, amely 2904 vokssal az Év turistaháza szavazás nyertese lett.