Békéscsabára és Bajára került az Év Múzeuma díj

Forrás: turizmus.com

 2022. május 21. 17:46

Május 21-én, a Múzeumi Világnap alkalmából rendezett Múzeumok Majálisán adták át Az Év Múzeuma 2022 díjakat a Múzeumkertben.

A Pulszky Társaság a múzeumi szakma képviseletében 1996-ban alapította Az Év Múzeuma díjat, amellyel a szakterület kiemelkedő intézményeit díjazza. Az Év Múzeuma díjat olyan muzeális intézmények kaphatják meg, amelyek a stratégiai alapú fejlesztéseiknek köszönhetően innovatív, előremutató megoldásokat tudtak megvalósítani, és ezekkel jelentős eredményeket értek el az elmúlt egy évben.

A kilenctagú értékelő bizottság döntése alapján az Év Múzeuma 2022 díj nyertese a nagy múzeumok kategóriájában a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum lett. Az intézmény figyelemreméltó nagyszabású múzeumfejlesztési eredményeiért, látványos, szakmailag megalapozott új állandó kiállításáért, színvonalas kiadványaiért és a határon túli szakmai kapcsolatok példaértékű ápolásáért kapta az elismerést.

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum

Fotó: Pulszky Társaság

Az 1899-ben alapított múzeum legfontosabb feladatának a Munkácsy-kultusz életben tartását és ápolását, a magyar kultúrkincs, a Munkácsy-œuvre és -életút bemutatását, feldolgozását, értékelését és óvását tekinti.

Az elmúlt két esztendő mérföldkőnek számított az intézmény életében, ugyanis ekkor nyílt meg az „utazás TÉRben és IDŐben” című állandó kiállítás két egysége: a festő életét és életművét 21. századi eszközökkel bemutató Munkácsy Mihály – Egy géniusz diadala című tárlat, valamint a Békéscsaba az évezredek idővonalán című, a várost és megyét kontextusba helyező, látványos, interaktív kiállítás. A múzeum további, Történetek ceruzától ecsetig – Jankay Tibor művészete című állandó tárlata  egy hosszú és sokszínű életművet mutat meg egy új válogatásban, bepillantást engedve a művész munkamódszerébe, felfedve a vázlatokhoz, formákhoz és mintákhoz, eredetekhez visszanyúló munkamódszerét. A Tevan Nyomda művészeti öröksége című kiállítás sokszínű gyűjteményen keresztül mutatja be a nyomda szerepét. Az Orlai Petrics Soma kamarakiállítás a festő korát idéző enteriőrjelleggel berendezett tárlaton vonultatja fel a műveket.

A Munkácsy Mihály Múzeum korábban több rangos szakmai elismerést is elnyert már. Kiérdemelte Az Év Múzeuma 2007 és a 2008 Vendégbarát Múzeuma díjat, valamint 2015-ben megkapta a Békéscsaba Kultúrájáért kitüntetést.

A bajai Türr István Múzeum

Fotó: Pulszky Társaság

A kis múzeumok kategóriájában a bizottság döntése alapján a bajai Türr István Múzeum lett Az Év Múzeuma 2022-ben a céltudatos stratégia mentén kialakított korszerű, a kor kihívásaihoz igazodó és folyamatosan megújuló szakmai tevékenységért, az átfogó szervezetfejlesztésért, a társadalmi felelősségvállalásért és a régiófejlesztő, támogató szerepért.

A Türr István Múzeum gyűjteményi, tudományos, közművelődési és oktatási tevékenységével, állandó és időszaki kiállításaival, rendezvényeivel 2022-re a térség mértékadó közgyűjteményévé, tudományos és kulturális központjává vált.

2011 és 2022 márciusa között az infrastrukturális és múzeumszakmai fejlesztésnek köszönhetően megújult és látványtárként látogathatóvá vált a múzeum néprajzi, helytörténeti, képzőművészeti és régészeti raktára. 2020-ban új restaurátorműhelyt alakítottak ki, majd 2021-ben megnyílt a térség történetét és kulturális örökségét bemutató, Örökségszálló című új állandó kiállítása.

Nemzetiségi bázisintézményként a Türr István Múzeum gyűjteményezési, műtárgy-gyarapítási és tudományos tevékenységében, közművelődési programkínálatában a városban reprezentált nemzetiségi kulturális elemek, sajátosságok is hangsúlyos szerepet kapnak.

A fődíjak mellett kiosztották a múzeumszakmai szervezetek különdíjait is. Az Országos Közgyűjtemények Szövetsége különdíjában a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum részesült. A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége különdíját a Kállay Gyűjtemény kapta. Az ICOM Magyarország különdíját az MTA Pszichiátriai Művészeti Gyűjtemény érdemelte ki.

A fődíjak támogatói a MúzeumDigitár és a Pazirik Kft. voltak, amelyek digitális szolgáltatások biztosításával segítik elő, hogy a nyertesek új, a virtuális térben megjeleníthető múzeumi tartalmakat hozhassanak létre és tegyenek minél szélesebb körben hozzáférhetővé.