Átadták „Az év ökoturisztikai létesítménye 2017" díjakat

Forrás: turizmus.com

 2017. szeptember 25. 16:12

Idén nyolcadik alkalommal adták át „Az év ökoturisztikai létesítménye" kitüntető címet, melynek díjátadó ünnepségére szeptember 25-én került sor a budapesti Larus Rendezvényközpontban.

A Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által meghirdetett közös pályázaton látogatóközpont és tanösvény kategóriában hirdettek nyertest a kiírók.

A díjakat Dr. Rácz András környezetügyért felelős helyettes államtitkár és Mártonné Máthé Kinga, a Magyar Turisztikai Ügynökség aktív turizmusért felelős igazgatója adta át.

A pályázat célja az volt, hogy megmérettesse az ökoturisztikai létesítményeket kínálatuk látogató- és családbarát jellege alapján. A kiírás és lebonyolítás a Földművelésügyi Minisztérium Környezetügyért Felelős Helyettes Államtitkársága és az MTÜ együttműködésében valósult meg.

A cím elnyerésére ökoturisztikai létesítmények üzemeltetői (nemzetipark-igazgatóságok, erdőgazdaságok, önkormányzatok, társadalmi szervezetek, társas- és magánvállalkozások stb.) pályázhattak ökoturisztikai látogatóközpont és tanösvény kategóriákban.

A pályázatra beérkezett pályamunkákat a lebonyolításban közreműködő szervezetek delegáltjaiból álló szakmai munkacsoport bírálta el. Az előzetes értékelés során a bírálóbizottság vizsgálta, hogy a létesítmények mennyire felelnek meg az ökoturizmus alapelveinek. Pontozták többek között a természeti és kulturális erőforrások fenntartható használatát, a résztvevők számára nyújtott autentikus élményeket, a terület értékeinek alapos és élményszerű megismertetését, illetve a létesítmény tudatosan oktató és szemléletformáló szerepét is. A második fordulóba jutott pályázatokat helyszínbejárás során értékelték, látogató- és családbarát jellegük figyelembevétele alapján.

A kiírók két fő kategóriában hirdettek nyertest. Látogatóközpont kategóriában a Károly-magaslati Ökoturisztikai Látogatóközpont, (Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt., Sopron) míg tanösvény kategóriában Folly Arborétum, (Folly Arborétum Nonprofit Kft., Badacsonyörs) kapta meg az első helyezésért járó elismerést.

Az idei évben is lehetőség volt különdíj odaítélésére. 2017-ben a térségi szempontból kiemelkedő jelentőségű létesítményeket díjazhatta a szakmai bizottság. A különdíjat a Medvehagyma Ház Ökoturisztikai Látogatóközpont, (Orfűi Turisztikai Egyesület, Orfű) kapta meg.

A címet elnyert létesítményeket a pályázat lebonyolításában közreműködő szervezetek kommunikációs tevékenységük során kiemelten kezelik. A kategóriák győztesei korlátlan ideig használhatják „Az év ökoturisztikai látogatóközpontja 2017" és „Az év ökoturisztikai tanösvénye 2017" címet.