Átadták Mohácson a Selyemgyár Kulturális Negyedet – videó

Forrás: MTI / turizmus.com

 2021. június 12. 10:50

Kulturális programokkal, koncertekkel, kézműves vásárral nyitják meg a hétvégén a nagyközönség előtt azt a kulturális, szórakoztató és közösségi központot, amelyet egy több mint egyhektáros, használaton kívüli ipari területen alakítottak ki csaknem egymilliárd forintból Mohácson.

A fejlesztést megvalósító Mohácsi Városgazdálkodási és Révhajózási NKft. azt írta az MTI-hez eljuttatott háttéranyagában, hogy a szombattól megnyíló, a mohácsi Duna-parton létesült Selyemgyár Kulturális Negyed kialakításával egy leromlott, használaton kívüli selyemgyári épületegyüttes és közvetlen környezete újult meg.

 

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 800 millió forintos támogatásával megvalósult beruházással - írták - a helyiek és a turisták számára új közösségi, kulturális és aktív szabadidős, rekreációs szolgáltatásokat nyújtó közösségi tér jön létre.

Közölték, hogy a város új turisztikai és kulturális színtere a hagyományos nagyrendezvényeknek, így a Busójárásnak, Néptáncfesztiválnak, a Nepomuki ünnepnek is helyszínéül szolgál majd, ugyanakkor az épület, ipartörténeti emlék önmagában is egy vendégcsalogató látványosság.

A negyedben a volt selyemgyár műemléki épületét eredeti formájában tartották meg és újították fel, az alkalmi rendezvények házaként működik majd.

Az emeleten 400 férőhelyes, kulturális események, konferenciák, esküvők, bálok megtartására alkalmas rendezvénytermet alakítottak ki, míg a földszinten és az emelet további részein kiszolgáló helyiségek létesültek. A fiatalok számára az eredetileg gubóraktár épületben Innovációs és Technológiai Központ, valamint gyermek játszóház jött létre.

A régi gyárhoz kapcsolódó, elbontott épületek helyén kialakuló szabad területeken zöldfelületek, különböző funkciójú közparkok, egységesen burkolt felületek létesültek utcabútorokkal, köz- és díszvilágítással, köztéri műalkotásokkal, míg a selyemgyár udvarának északi részén zöldfelületekkel tagolt, de szabadtéri rendezvények megtartására is alkalmas szabadidőpark létesült, továbbá a déli udvarrészen a gyerekek számára játszótér és felnőttek számára senior játszótér létesült.

Mohács új büszkesége

Fotó: Facebook / Selyemgyár Kulturális Negyed

A kulturális negyed egy kisebb, az ipartörténeti emlék múltját, működését, a selyemkészítés folyamatát megismertető tárlatot is magában foglal.

A mohácsi kulturális negyed megnyitását színes családoknak szóló, koncertekkel, kulturális műsorokkal tarkított programsor, kézműves vásár, esküvő kiállítás kíséri szombaton és vasárnap.

A szervezők felhívták a figyelmet arra, hogy a szabadtéri programok nyilvánosak, mindenki számára látogathatóak, míg az épületben maszkhasználat kötelező, a kiállító terekbe pedig csak védettségi igazolvány bemutatásával lehet belépni.

A hétvégi programokról bővebb tájékoztatás olvasható a város hivatalos honlapján, a mohacs.hu-n.