Átadták a nagycenki Remetekápolnát

Forrás: MTI

 2021. január 28. 14:47

A nagycenki Remetekápolnát az eredeti helyétől nem messze, a Széchenyi-kastélyhoz közelebb építettek újjá egy háromszázmillió forint értékű, a Fertő táj világörökségi térség több helyszínen megvalósuló fejlesztési csomag részeként.

A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program részeként öt helyszínen megvalósuló fejlesztések célja, hogy a helyi turisztikai attrakciók bekapcsolódhassanak a Fertő-part idegenforgalmi vérkeringésébe. Ennek egy jó eleme a kápolna, amelyet 1902-ben bontottak el rossz állapota miatt.

A beruházással a hársfasor és a szoborpark egy újabb elemmel gazdagodott.

Kárpáti Béla, a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója az átadáson felidézte, hogy az 1754-ben Széchenyi Antal gróf és felesége Barkóczy Zsuzsanna által ültetett hársfasor végében állt egykor egy remetelak és mellette a Remetekápolna. A mindenkori cenki remete feladata volt a kápolna őrzése, gondozása, a déli harangozás és az, hogy a kápolna esti imáján részt vegyen.

Hangsúlyozta, hogy a Széchenyi család hagyományának ápolásához az ilyen „kicsi elemek” helyrehozása is fontos, mert ezekből áll össze az a kép, amelyből láthatjuk, hogy a Széchenyi család mi mindent tudott adni a magyar társadalomnak.

A kápolnát a Széchenyi-kastélyhoz közelebb építették újjá, a Fertő táj világörökségi térség több helyszínen megvalósuló fejlesztési csomag részeként

Fotó: MTI/Filep István

Csorba János, Nagycenk polgármestere kiemelte, hogy a település középpontjában a Széchenyi kultusz ápolása áll.

Az egykori Remetekápolna néhány elemét, a homlokzaton lévő kettős keresztet és a bejárati vasrácsot beépítették a korabeli tervek és fotók alapján rekonstruált épületbe – mondta.

Hozzátette, hogy az elmúlt tíz évben a településen megújult a Szent István-templom, a Széchenyi Mauzóleum, a Széchenyi Múzeumvasút, elkezdődött a nagycenki Széchenyi-kastély felújítása és elkészült a Remetekápolna.

A fejlesztési program részeként a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínházban az interaktív élményelemeket fejlesztik tovább, kert- és erdőrendezési munkálatokat végeznek, valamint új információs pontokat építenek ki.

A fertőbozi Julien-völgy rendezvényhelyszín és pihenőparkban modernizálták a szabadtéri nézőteret és új vizesblokkot alakítottak ki.

Fertőszéplakon renoválták a Széchenyi-kastély belső udvarát és felújították a homlokzatot, emellett pihenőparkot alakítottak ki a templomdombon. Sarródon a pihenőparkot fejlesztették.