Átadták Siófok megújult emblematikus helyszínét, a Rózsakertet

Forrás: turizmus.com

 2022. július 18. 09:58

A siófoki Hajóállomás mellett fekvő Rózsakert és az onnan induló parti sétány a helyi lakosok és a Siófokra látogató vendégek által is igen kedvelt parkja a városnak, amit egész évben több ezren keresnek fel.

A megnyitó résztvevői és a kilátogató lakosok a Rózsakert középpontját, a szökőkutat körbeállva, formációt alkotva ünnepelték a park megnyitását.

A ma is látható Rózsakertet az 1930-as évek elején alakították ki, melynek mostani, több lépcsőben történő felújítását a tavalyi évben kezdte meg Siófok Város Önkormányzata saját forrásból. A parti sétány a tavalyi évben a nyári szezonra megújult, melynek keretében elkészült a térkőlapokkal burkolt sétányrész, mely a Rózsakertet a Porecs térrel köti össze.

A körülbelül 4 m széles és közel 400 méter hosszú sétány 17 új közvilágítási kandeláberrel, padokkal és hulladékgyűjtőkkel egészült ki. Az elkészült területen az idelátogatókat ingyenes wifi hálózat fogadja. A projekt I. ütemében a sétány felújítására a város közel bruttó 94 millió Forint összeget fordított.

Ünnepélyes keretek közt megnyitják a megújult Rózsakertet

Fotó: Siófoki Közös Önkormányzati Hivatal

A tavaly elkészült sétány után idén tovább folytatódott a Rózsakert megújítása, melyet az Önkormányzat tulajdonában álló Siókom Nonprofit Kft. és az általa megbízott alvállalkozók kiviteleztek. A II–III. ütem során a park rózsalugasos része megújult, aminek keretében egy korabeli rózsakert került kialakításra modern stílusban.

A Rózsaligetben a régi pergolát felújították és további új, modern rózsafuttató pergolák is elhelyezésre kerültek. A kivitelezés során a kertben új gyepszőnyeget helyeztek el, és zöld növényekkel, rezisztens fajtájú rózsákkal, egynyári virágokkal egészítették ki a zöld felületeket.

A parkban közel 11 ezer növényt ültettek, melyek közül 6 ezer tő rózsa található, közülük 70 féle rózsafajtában lehet gyönyörködni és a park további különlegessége a 6 db mocsárciprus fa.

A kertben automata öntözőrendszer gondoskodik a növények megfelelő vízfelvételéről, a belső sétányrendszerben új, modern közvilágítás került kiépítésre és új utcabútorokat és hulladéktárolókat kapott a liget.

A díszkert és a parti sétány ékessége a kb. 500 négyzetméteres központi szökőkúttér kialakítása, mely háromféle módon nyújt páratlan élményt.

Háromféle módon nyújt páratlan élményt az 500 négyzetméteres központi szökőkúttér

Fotó: Siófoki Közös Önkormányzati Hivatal

A középső, kör alakú, fúvókákkal ellátott részben változó magasságú vízsugarak futnak körben, a kör alakú rész mellet két oldalt pedig 14 db alacsonyabb vízsugár nyújt a gyerekeknek élményt és szórakozást. A szökőkút egyedisége a 12 m hosszan, íves formában futó vízsugár, mely a Balatonba lövelli a vizet alagutat formázva, így séta közben egy vízi alagútban érezhetjük magunkat. A szökőkutat fény- és hangjáték teszi még különlegesebbé.

A szökőkút mellett annak felületéből kivágott 22 db ún. növénykazetta került kialakításra, melyeket színes, egynyári növények díszítenek.

A Rózsakertben helyezték el a Varga Tamás szobrászművész által tavaly készített szobrot is, amely méltó emléket állít Siófok díszpolgárának, Varga Imrének, a művész édesapját ábrázoló köztéri bronzszobor alkotással, a padon mellette helyet foglaló Sió tündér kompozícióval.

Varga Imre, Siófok díszpolgárának bronzszobra Sió tündérrel

Fotó: Siófoki Közös Önkormányzati Hivatal

A II–III. ütem felújítása 340 millió Ft-ból valósult meg, melyhez az állam 272,2 millió Ft-tal járult hozzá támogatásként. A vírushelyzet okán bevezetett kormányzati intézkedések következtében elszenvedett anyagi károk enyhítésére 272,2 millió Ft támogatásban részesült Siófok városa, melyet célzottan a Rózsakert felújítási munkáinak folytatására fordított, a fennmaradó összeget saját forrásból tette hozzá a város, hogy egy újabb szép, zöld területtel gazdagodjon Siófok.

A későbbi projekt keretében, a IV. ütem során tovább szépül a park, új köntösbe öltözik, közösségi terekkel egészül ki, az Isztria sétány platánfákkal szegélyezett sétaútja is megszépül.

Az elkészült beruházással a város célja, hogy a megújult központi elhelyezkedésű Rózsaliget modern, kellemes környezetben fogadja a város és a Balaton szerelmeseit.