Átalakulóban a balatoni turisztikai toplista

Forrás: balatontipp.hu

 2017. október 20. 11:08

Izgalmasan alakult az idei év a Balaton körüli településeken. Hévíz és Balatonfüred valósággal szárnyalt az év első nyolc hónapjában, Siófokon ellenben - a belföldi forgalom visszaesése miatt - jelentősen csökkent a vendégéjszakák száma.

Ha az idei tendenciák folytatódnak, jövőre átalakulhat a dobogósok sorrendje a balatoni régió településeinek turisztikai versenyében. Siófok a régóta őrzött második helyét átadhatja Balatonfürednek – számolta ki a Központi Statisztikai Hivatal friss adatai alapján készített összefoglalójában a balatontipp.hu

Az írásból kiderül, hogy a legnagyobb forgalmat bonyolító települések listáját összesítettben és a külföldi vendégek fogadásában is Hévíz vezeti. A város a 760 ezres teljes vendégforgalmávalTOP25-ös csoport forgalmának 18,6 százalékát, a régió egészének 17 százalékát bonyolította az év első nyolc hónapjában. A város az év eddigi időszakában 6,9 százalékkal növelte forgalmát az előző év hasonló időszakához képest.

Jövőre Balatonfüred megelőzheti Siófokot

Fotó: wikimedia

külföldi forgalomnál ennél is nagyobb Hévíz részesedése. Itt a 467 ezer vendégéjszakája a TOP25-be tartozó forgalom 32 százalékát jelenti. A város ebben a szektorban a TOP25-ös átlaghoz hasonlóan 11,1 százalékkal javított a tavalyi eredményén.

hazai turisták forgalmában Hévíz a harmadik helyen áll. A városban regisztrált 293 ezer vendégéjszaka 0,8 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

A belföldi forgalom szerint továbbra is Siófok áll a TOP25-ös lista élén. A városban 382 ezer éjszakát töltöttek a hazai vendégek a kereskedelmi szálláshelyeken az év első nyolc hónapjában. Az eredmény 16,4 százalékkal marad el a tavalyi hasonló időszak forgalmától. (A csökkenés mögött főként az Erzsébet táborok rendszerének átalakítása állhat.)

A külföldi forgalomban Siófok az átlagos szintnek megfelelő 11,3 százalékos javulást produkálta a 214 ezer eddigi vendégéjszakával, amivel a dobogó harmadik helyét szerezte meg.

A teljes vendégkör forgalma szerint Siófok a 2. helyen áll a 25-ös listán. Az augusztus végéig regisztrált 596 ezer vendégéjszaka 8,2 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól.

Miközben Siófok hazai eredménye visszaesett, Balatonfüred minden területen erősített.teljes forgalom szerint 3. helyen lévő település 570 ezer vendégéjszakája 11,5 százalékkal több a múltévinél. A város a 342 ezer éjszakás belföldi forgalmával a 2. helyen áll. A forgalma ebben a szektorban éppen annyival, 16,5 százalékkal emelkedett, amennyivel Siófoké visszaesett. Ha ilyen eltérő mozgások a jövőben nem is várhatok, Füred akár a belföldi forgalomban, de az összesítettben is megszorongathatja Siófokot.

A balatoni települések részletes vendégforgalmi adatait az eredeti oldalon, ezen a linken találja meg.