Átélhető kiállításokkal nyit jövőre a tatai Esterházy-kastély

Forrás: turizmus.com

 2019. október 09. 14:00

Befejező stádiumba léptek a tatai Esterházy-kastély turisztikai fejlesztésének műszaki munkálatai. A kivitelezés jelenleg 95%-on áll – mondta el Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa.

A Nemzeti Kastélyprogram keretében a főépületben a befejező szakipari munkák vannak folyamatban, festés-mázolás, parkettázás, tapétázás, a kőburkolatok és a rácsok visszahelyezése, valamint a restaurálások utolsó fázisa. Kívül a kert- és tájépítészeti munkák zajlanak.

Virág Zsolt miniszteri biztos a tatai kastély felújított főhomlokzata előtt

Fotó: Nemzeti Kastélyprogram

Titkos pincét is feltártak

A kastély műemléki helyreállítási munkálatai során a főépület alatt egy rejtett pincét fedeztek fel, amelybe egy ajtótokból nyíló csapóajtó vezet le. A csapóajtó zárja mellé helyezve annak kulcsát is megtalálták. A kastély szervizfolyosóján egy kőmedencét tártak fel, amely korábban egy forrás vizének a felfogását szolgálta.

Frissen restaurált, sátorbelsőt imitáló falfestés a tatai kastélyban

Fotó: Nemzeti Kastélyprogram

További érdekesség, hogy a meglévő parketta bontása során egy parkettatábla hátoldalán ácsceruzás korabeli feliratot találtak, amely mementóként szolgál az egykori építőknek.

A földmunkák során előkerültek a régensi ház feltételezett maradványai, kelet-nyugat irányú alapfalai. A déli melléképület homlokzatán a pillérek kő lábazata került feltárásra, amelyből megállapítható volt a kastélyudvar barokk kori szintje.

 

Átélhető kiállítások

A kastély új kiállításai az épület fordulatos történetének legérdekesebb epizódjait is bemutatják majd élményszerű módon. Az országos eseményeknek helyt adó tatai kastély falai között többek között I. Ferenc császár és király, I. Ferenc József császár és király, II. Vilmos német császár is megfordult.

A kastély restaurált termeinek egyike

Fotó: Nemzeti Kastélyprogram

A klasszicizáló késő barokk stílusú grófi rezidencia terveit Fellner Jakab készítette, a munkálatok nagyobb része minden bizonnyal 1765 és 1769 között zajlott, de az építkezés csak 1777-ben fejeződött véglegesen.

Az angolparkot 1783-tól Esterházy (IV.) Ferenc gróf kezdte el kialakítani a Cseke-tó partján, amelyben egy kiskastélyt is emeltetett.

Az elkészült tatai parkban kerti mulatságokat és vízi ünnepélyeket tartottak. 1809 augusztusa és novembere között a tatai kastélyban lakott az I. Napóleon francia császár hadai elől idemenekült I. Ferenc király és Mária Ludovika királyné. Tatát a 19. század elején a sok itt élő művész miatt „Magyar Weimarnak" is nevezték.

A megtalált rejtett pince lejárata a csapóajtóval

Fotó: Nemzeti Kastélyprogram

Kastélyszínház

Az Esterházy család a települést angol mintára a magyar lovassport egyik fellegvárává tette. A kastélyszínházat az a Fellner és Helmer cég tervezte, amely Hamburgtól Odesszáig tervezett színházépületeket, Magyarországon is több munkája fennmaradt. A napjainkban már nem létező Kastélyszínház belső tereit Gustav Klimt osztrák festőművész örökítette meg.

A helyreállított grófnői fürdőszoba az eredeti hollandi csempékkel

Fotó: Nemzeti Kastélyprogram

A NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. beruházásában zajló építési munkák 2019-ben befejeződnek, a kastély átadására a felszerelés és a kiállítások berendezése után, várhatóan 2020 közepén kerül sor.