Áttörés a kerékpáros fejlesztésekben

Forrás: Magyar Építők

 2018. május 04. 15:14

Hamarosan kezdődhet a Budapest és Balaton közötti 110 kilométeres kerékpárút építése, ami a Bodeni-tótól induló, a tervek szerint Székelyföldig elérő EuroVelo 14-es útvonalhoz kapcsolódik.

Tessely Zoltán területfejlesztési miniszteri biztos sajtótájékoztatón elmondta, Fejér megye a közelmúltban is bővelkedett a kerékpáros fejlesztésekben, a 2019-es év áttörés lesz a kerékpáros fejlesztésekben. 2010 után épült meg több szakaszban a Velencei-tó körüli biciklis körgyűrű, majd elkészült a Tarján-Bicske-Etyek kerékpárút mintegy 40 kilométer hosszan. Utóbbinak a fele új építésű szakasz, a másik fele pedig lényegében használaton kívül utak felújításával jött létre. „Ezek a korábban megépült elemek a most szóban forgó fejlesztésnek köszönhetően egy országos, illetve európai kerékpáros gerincvonalhoz fognak kapcsolódni” – hangsúlyozta a politikus.

Összekapcsolódnak a régi és az új elemek

Fotó: magyarepitok.hu/Dernovics Tamás

A 2019-es fejlesztésekre hazai forrásból 15 milliárd forint áll rendelkezésre, és ugyanennyi érkezik uniós forrásból. A Budapest és Balaton közötti 110 kilométeres szakasz jónéhány részén új építéssel készül el, költsége 8 és 10 milliárd forint között mozog majd.

A beruházó NIF Zrt. képviseletében Kiss Boglárka emlékeztetett, tavaly nyáron 27 kerékpáros szakaszra kötöttek tervezői szerződést, ezek egyikét adja a szóban forgó projekt. A 27 szakaszt Budapest-Balaton útvonal mellett a 195 kilométeres balatoni bringakör, valamint a Duna mentén haladó Eurovelo 6 foglalták magukba.

Kapcsolódó cikkek

Felfedezőtúra biciklivel

2018. április 27.