Audiovizuális programmal újranyit az inotai erőmű a látogatók előtt

Forrás: turizmus.com

 2022. július 08. 10:44

Fény- és audiovizuális kísérletek, elektronikus zene és egy elhagyatott, titokzatos gyárkomplexum – a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kulturális pályázatának egyik nyertese idén nyáron két alkalommal is megnyitja a gyártelep kapuit a közönség előtt.

Az Inotai Hőerőmű közel 50 évig szolgáltatott áramot a magyarországi elektromos hálózatba, bezárása óta pedig a Szárnyas fejvadász 2049 stábján, néhány kalandvágyó urbexesen és fotóson kívül nem léphetett be a területére senki. Legalábbis eddig.

Idén nyáron két alkalommal is megnyitja kapuit az inotai gyártelep a közönség előtt

Fotó: Besnyő Dániel

Besnyő Dániel, a Central Production fényművésze már 2017-ben szemet vetett rá, és most, öt év elteltével végre teljesülhet az egyik legnagyobb bakancslistás álma, és művésztársaival együtt bevilágíthatja az épületet. A VEB2023 EKF kulturális pályázatának egyik nyerteseként a Centrum Production exkluzív audiovizuális eseménysorozattal tölti meg júliusban és augusztusban az Inota Hőerőművet és annak mozaikokkal díszített művelődési házát. Július 16-án a Pixel Magic sorozat az élőben generált képi és zenei interakciók különböző formanyelveit, a valós és digitális dimenziók összekapcsolási lehetőségeit térképezi fel. A Let it Be! art agency által szerkesztett képzenei expedíciókon a közönség megismerheti az egymást inspiráló alkotói folyamatokat: a Žagar AV Experience, a Cloudhitects, a Nautis & Maruscsák Dávid és az Emphase valós idejű képalkotó technikákat elektronikus zenével ötvözve hív látványos és emlékezetes időutazásra.

Művészeti projektek helyszíneként hasznosítanák az elhagyott gyárépítményt

Fotó: Besnyő Dániel

„Ez az elképesztő indusztriális gyárépítmény már önmagában egy installációs élmény, gyakorlatilag Magyarország Csernobiljának is nevezhetnénk. Ha beállsz a 60x60-as kürtő belsejébe és felnézel, csak az ég van feletted. Az a tervünk, hogy ezzel a produkcióval újra működésbe hozzuk a hőerőművet, és bemutassuk, hogy nézett ki egykoron az itteni világ" – árulja el Besnyő Dani, hozzátéve: ez a produkció nem csak annak lesz élvezetes, akit érdekel az ipar és indusztriális múlt. „Olyan térspecifikus művészeti eseményekre készülünk, amiket más környezetben nem láthatna a közönség, se zenei, se vizuális szempontból."

"Ha beállsz a 60x60-as kürtő belsejébe és felnézel, csak az ég van feletted"

Fotó: Besnyő Dániel

A produkcióban Zságer Balázs audiovizuális produkciója, a Žagar AV Experience is képviselteti magát, aminek munkálatairól így beszélt a zenész: „Mindig is érdekeltek a szokatlan helyszínek, amik nem kifejezetten előadótérnek készültek. Ezt a produkciót is több helyre elvittük már, de a hőerőmű egy full exkluzív lehetőség, ami indusztriális jelleget kölcsönöz az élménynek. Ez alkalommal az Ocean Antology koncepciót valósítjuk meg, amiben az improvizatív hang- és képalkotás sokszor szinesztéziára emlékeztető jellegét kutatjuk".

Zságer Balázs azt is sejteti, hogy terveik hosszabb távra szólnak az idei nyárnál, bár ennél sokkal többet még nem árulhat el: „Magyarországon teljesen egyedüli ez a gyárkomplexum, és közben meg borzasztó, hogy üresen áll, funkcionalitás nélkül. Európa majdnem minden országában hasznosítják már ezeket a helyeket, javarészt művészeti projektek helyszíneként. Erről szólt a mi koncepciónk is, amit beadtunk Veszprém 2023-nak, és amit szívesen továbbvinnénk a jövőben is."

Az Inota Hőerőművet és a művelődési házat elsőként július 16-án nyitják meg a közönség előtt egy teljes napra

Fotó: Besnyő Dániel

Az első, július 16-ai alkalmat követően, augusztus 26. és 28. között készül majd turnusosan látogatható fényinstalláció a kürtőben. Utóbbin a Túrajó séták résztvevői megismerhetik Inota történetét és kideríthetik, hogy hol volt az inotai elvtársak kedvenc termálfürdője, ki lakhatott az erőmű mellé felhúzott Készenléti lakótelepen és általában mit jelentett a jólét a Kádár rendszerben.

Aki személyesen nem tud részt venni a programon, virtuálisan is bejárhatja a legendás ipari komplexum unikális helyszíneit, amit pontfelhő szkennelési technikával tettek elérhetővé a szervezők.