Pozitív teszttel sem kötelező a karantén Ausztriában augusztus 1-jétől

Forrás: turizmus.com

 2022. július 27. 20:01

Augusztus 1-jétől új, a korábbiakhoz képest meglepően laza járványügyi szabályok jönnek Ausztriában.

Aki nem érzi magát betegnek, augusztus 1-jétől pozitív teszt után is elhagyhatja a házat, csak a közlekedési eszközökön kell FFP2-maszkot viselnie, ha két méteres távolágon belül kerül más emberekhez. Ezenkívül nem léphet be egészségügyi intézményekbe, gondozóotthonokba, általános iskolákba és napközi otthonokba. Ellenben aki ezekben a létesítményekben dolgozik, az pozitív teszttel is beléphet – adta hírül az orf.at.

Dolgozni amúgy is újra lehetséges lesz pozitív teszttel, ha az illető maszkot visel. Nem lesz korlátozás abban az esetben, ha a munkahelyen csak fertőzött személyek találkoznak. Sebezhető környezetben, például kórházakban azonban kell maszkot viselni. A közlekedési korlátozás nemcsak pozitív PCR-teszt, hanem már antigénteszt után is érvényes.

Az enyhítésekhez több kísérő intézkedés is kapcsolódik. Így újra lehet táppénzre menni telefonos bejelentés alapján is, valamint országosan újra életbe lép a magasabb kockázatú csoportokról szóló rendelet. Utóbbival a különösen veszélyeztetett csoportokat védik a munkahelyeken. Azok a személyek érintettek, akik az oltások ellenére tartanak a betegség súlyos lefolyásától, vagy valamiért nem kaphatnak oltást.

Augusztustól a betegeknek sem kell karanténba vonulniuk Ausztriában

Fotó: 123rf.com

A karantén eltörlése kapcsán Martin Kocher munkaügyi miniszter utalt arra, hogy a lakosságnak és a vállalatoknak felelősségteljesen kell viselkedniük. „Aki beteg, ne menjen dolgozni.” A munkaadóknak biztosítaniuk kell a home office vagy az elkülönített munkavégzés lehetőségét. Ha erre nincs mód, a munkavállalónak joga van a munkavégzés alóli felmentésre.

Johannes Rauch egészségügyi miniszter indoklása szerint a mai helyzet más, mint 2020-ban, amikor „üres szerszámosládával” álltunk szemtől szemben egy ismeretlen vírussal. Ma nemcsak egy enyhébb lefolyású variánssal van dolgunk, hanem vannak ellene eszközeink is. Ennek megfelelően Ausztriában is jól felkészülten lehet belépni a pandémia elleni harc új szakaszába.