Augusztus 27-én Sóletfesztivál Újlipótvárosban

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 23. 11:22

A Zsinagógák Hete rendezvénysorozat nyitóeseményeként augusztus 27-én, vasárnap ismét megrendezik az évek óta nagy népszerűségnek örvendő Sóletfesztivált. 7000 adag sóletet főznek az eseményre 350 kiló babból és több száz kiló húsból.

A talán legismertebb, hagyományos zsidó ételt sokféleképpen készítik; idén a magyaros és az izraeli sóletek mellett a Farkasházi Réka, Király Linda és Kovács Áron receptje alapján főzött babos étel is megkóstolható.

A 7000 adag sólethez 350 kg babot, 160 kg gerslit, 80 kg vöröshagymát, 7 kg fűszerpaprikát, 300 kg marhát, 300 kg libát és 5600 db főtt tojást főznek meg.

Nagyjából egy héttel az esemény előtt kezdődtek az előkészületek, melynek részeként a mesgiah (kósersági felügyelő) átválogatta a hozzávalókat. Az éjszakai főzést pedig 15 fő végzi – vallási felügyelettel - derül ki a lapunknak megküldött közleményből.

Sóletből is többféle létezik, ez itt az izraeli változat

Fotó: Facebook / Sóletfesztivál

A gasztronómiai élvezetek mellett izgalmas kulturális programok is várják az érdeklődőket:

11 órától világhírű rajzfilmek – Aladdin, Oroszlánkirály, Dzsungel könyve, Tom és Jerry, Jégvarázs – legnagyobb slágerei szólalnak meg élőben. A rendezvényt Kovács Áron vezeti, aki dalra is fakad. Művészeti vezető a Prima-díjas Cseh István.

Napközben pódiumbeszélgetéseket hallhatnak az érdeklődők: Hidas Judit író Farkasházi Rékával, Király Lindával és Cserháti Tamarával beszélget.

19:30-tól Nyári Károly Sinatra-koncertje szórakoztatja majd a közönséget. A népszerű művész My Way című koncertjén Frank Sinatra örökzöld slágereit vonultatja fel, az általa alapított 25 fős Budapesti Jazz Szimfonikus Kamarazenekar és a Budapest Jazz Orchestra előadásában.