Augusztus elsejétől fogad turistákat Srí Lanka

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2020. június 08. 13:51

A turisztikai hivatal közleménye szerint felkészültek a turisták fogadására. A belépés feltételei szigorodnak, és ötnaponkénti tesztelésre is fel kell készülniük az oda utazóknak.

A hivatalos tájékoztatás szerint szabadidős és üzleti turistákat, egyéni utazókat, családokat és csoportokat is szívesen látnak a világ minden részéről.

Az ország mindhárom nemzetközi repülőtere – Bandaranaike International Airport [BIA], Colombo Ratmalana Airport [RMA] és a Mattala Rajapaksa Hambantota Airport [MRIA] – felkészült a turisták fogadására.

Az országba való belépéshez vízumra lesz szükség, online vízumigénylés a http://www.eta.gov.lk/slvisa/ címen. A vízum 30 napra érvényes, és az érkezés után maximum 6 hónapig meghosszabbítható. A jövőben tervezik, hogy bevezetnek egy 5 évig érvényes, többszöri belépésre jogosító vízumot is, amellyel egyszerre maximum hat hónapot lehet az országban maradni. A vízumdíj 100 dollár.

A vízumkérelemhez szükséges a szállásfoglalás (csak hivatalosan jóváhagyott szálláson), Srí Lanka-i útvonalterv, retúr repülőjegy, egészégügyi biztosítás. A minimális tartózkodási idő öt éjszaka.

A Srí Lanka-i hatóságok szakmai auditot végeznek a szálláshelyeken, és azok a szállások, amelyek megfelelnek az elvárásoknak, felkerülnek a turisztikai hivatal honlapjára. Csak ezeket a szálláshelyeket foglalhatják le a turisták, a foglalást be kell adni a vízumkérelemhez.

A turizmus biztonságos újraindulásával kapcsolatos tájékoztató kiadvány nyitóoldala

Fotó: srilanka.travel

Az érkező turistáknak a repülőgépre való felszállástól előtt 72 órán belül elvégzett negatív koronavírusteszt-eredményt is be kell mutatniuk. Emellett a szigetre érkezés után minden turistát PCR-tesztnek is alávetnek, a tesztelés ingyenes.

Jelenleg 24 óra alatt készül el a teszt eredménye, ezt az időtartamot 4-6 órára kívánják csökkenteni augusztusra. Amíg 24 órát kell várni az eredményekre, addig a turistának egy éjszakára egy colombói vagy negombói 4- vagy 5-csillagos szállodában kell megszállnia.

A turistákat 4-5 nappal a megérkezés után egy mobil ellenőrző egység újra tesztelni fogja a bejelentett szálláshelyüket. Azok a turisták, akik 10 napnál tovább maradnak az országban, kötelesek lesznek a 10. napon ismét tesztnek alávetni magukat.

Aki pozitív PCR-teszteredményeket produkál, annak egy hatóságilag kijelölt szállodában kell karanténba vonulnia vagy kórházba kell mennie. A karantén időtartama 14-21 nap.

A hivatal arra kéri továbbá a turistákat, hogy ne használják a tömegközlekedést az országon belüli utazások során. Kirándulásokhoz, körutazásokhoz rendeljenek privát transzfert a szálláshelyen vagy helyi utazási irodán keresztül.

Az összes turisztikai látványosság megnyit augusztus elsején

Fotó: 123rf.com

Az összes turisztikai látványosság megnyit augusztus elsején, a megfelelő higiéniás szabályok betartása mellett. Az egyes térségek és látnivalók között a turisták szabadon utazhatnak.

A turizmus biztonságos újraindításához egy 80 oldalas összefoglalót is készített az illetékes minisztérium, amely innen tölthető le.