Augusztus utolsó hétvégéjén Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva áll

Forrás: turizmus.com

 2021. augusztus 13. 10:26

A járványügyi helyzethez igazodva idén is kisebb körben tartja meg nyárbúcsúztató rendezvényét a város, de műfajában, tematikájában így is sokszínű programkínálat várja a látogatókat.

A város hagyományos nyárbúcsúztató eseményét, a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva fesztivált immár 16. alkalommal rendezi meg a Szentendrei Kulturális Központ a város kulturális intézményeinek, civil szervezeteinek, művészeti egyesületeinek és üzleti vállalkozásainak összefogásával augusztus 27-29. között. A rendezvény célja, hogy Szentendre megmutassa – a turizmuson túlmutatóan – valódi arcát, értékeit, egyediségét a kultúra, a művészet és a vendéglátás területén.

A rendezvény a tavalyihoz hasonlóan most is kisebb méretű, családias és inkább bensőséges hangulatú esemény lesz, kevesebb embert befogadó helyszíneken zenés, irodalmi, színházi, gasztronómiai, képző- és iparművészeti programokkal.

A fesztivál műfaji sokszínűsége, bohém jellege és a népszerű, hagyományos programelemek megmaradnak. Így továbbra is szélesre tárják műhelyeik, üzleteik kapuit a szentendrei lokálpatrióták a Házak, udvarok, házigazdák néven ismert, belépőjeggyel látogatható programsorozatban. A látogatók nemcsak a szentendrei udvarokba nyernek betekintést, hanem találkozhatnak az ott lakókkal, a műhely-, üzlettulajdonosokkal, és a házigazda által szervezett programokon megismerhetik munkájukat, életüket.

A tavaly nagy sikert aratott zenés közösségi festés eredménye

Fotó: Deim Balázs

A Városház udvara idén is korlátozott számú hallgatóságú koncerteknek és egy stand up comedy előadásnak ad majd színteret: Barabás Lőrinc Quartet feat. Fekete-Kovács Kornél, LGT Emlékzenekar Karácsony Jánossal, Vujicsics, Söndörgő, ViGaD.

A Barlang összművészeti programokkal, a P'Art Mozi vetítésekkel színesíti a programkínálatot.

Szentendre ikonikus helye, a Fő tér napközben ismét a gyerekeké lesz: játszótér, ügyességi, kézműves program, bábszínház várja őket. Este a látványos fényfestésben gyönyörködhetnek a látogatók a város főterén. A főtér felett magasodó Templomdombon pedig ismét megrendezik a tavaly nagy sikert aratott zenés közösségi festést, amelynek keretében az éjjelt és a nappalt festhetik meg egy hatalmas, kifeszített vászonra a festeni vágyó látogatók.

A közkedvelt jótékonysági gumikacsa-versenyt, amelyet a Rotary Szentendre szervez, idén már meg tudják tartani. A 10., jubileumi eseményre szombat délután kerül sor.

A város történetét és őrzött titkait a Tourinform-iroda által szervezett városismereti sétákon, a kortárs képzőművészet és a gasztronómia helyi összefonódásának finom csodáit a GastroArt helyszínein ismerhetjük meg.

A programkínálatot a város kulturális intézményei tovább színesítik: így a Szentendrei Teátrum koncert- és bábszínházzal, a Ferenczy Múzeumi Centrum és a MANK-ArtKert képzőművészeti workshopokkal, tárlatvezetésekkel, filmvetítésekkel és beszélgetésekkel.

Gasztronómiai kiállítók helyett a városi éttermek várják szeretettel a vendégeket és a gasztronómiai élményen túl kisebb zenei produkciókkal is szórakoztatják majd a szentendreieket és a városba érkező látogatókat. A Lázár cár téren pedig a WAMP design iparművészeti kiállítás várja az érdeklődőket.

Borítókép: Bábszínház a Fő téren, fotó: Deim Balázs