Augusztusban újra jön a Debreceni Bor- és Jazznapok

Forrás: turizmus.com

 2022. június 29. 17:49

Hazánk mind a 22 borvidéke, valamint közel 40 jazzformáció mutatkozik be az idén augusztus 4. és 7. között újra megrendezésre kerülő Debreceni Bor- és Jazznapokon.

A Debreceni Bor- és Jazznapok Magyarország legrégebben létező jazzfesztiválja, amelyet – 2020 kivételével – 1972 óta minden évben megrendeztek. Idén augusztus 4. és 7. között várják az ország minden tájáról érkező borbarátokat és jazzkedvelőket a Nagyerdei Park zöldjébe, a Békás-tó partjára.

Hazánk mind a 6 borrégiója és mind a 22 borvidéke bemutatkozik a 65 borászaton keresztül – így többek között a bükki, a soproni, a kunsági, az etyeki, a csopaki, a szekszárdi, a badacsonyi, a tokaji, a villányi és a mátrai pincészetek is górcső alá kerülhetnek.

Mind a négy nap a kóstolók bűvöletében zajlik, hiszen a kulturált szórakozással és a gasztronómiai izgalmakkal teljes eseményen minden koccintás alkalmával másik nedűt lehet megízlelni a résztvevő mintegy félszáz pincészetnek köszönhetően.

A pincészetek közül kiemelendőek azok a naturális borászatok, amelyek kis termőterületen, fokozott odafigyeléssel ápolják szőlőiket, és hagyományos eljárással készítik, tölgyfahordókban érlelik boraikat. A borok ezekben az esetekben – kevés túlzással – úgy kerülnek palackba, ahogyan azokat a természet megteremtette.

Debrecen egykori szőlőskertje, Érmellék és Bihardiószeg három borát ismerhetik meg azok, akik kíváncsiak az egyik legősibb, de újra felfedezett és ismét trendi szőlőfajtára, a bakatorra.

Debrecen szakavatott kóstolói idén is megválasztották a város borait, ezek a következők: Molnár És Fiai Zöldveltelini Brut Fehér Pezsgő, 2018; Koch Borászat, Koch Hajós-Bajai Chardonnay, 2020; Szentpéteri Borpince, Néró Rosé válogatás, 2021; Hárs Családi Biopincészet, Cabernet Franc, 2019; Thummerer Pincészet, Egri Chardonnay battonage, 2019; Takler Borbirtok, PrimariusSyrah, 2018; Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló, Tokaji Aszú 6 puttonyos, 2017.

Az esemény beharangozó sajtótájékoztatóján

Fotó: Főnix Rendezvényszervező Kft.

További érdekesség a kiállítók eredményeiből, hogy szakmai társai a néhai Thummerer Vilmost választották 2022-ben a Borászok Borászának, amely a Kárpát-medence egyik legelismertebb kitüntetése; az Év Bortermelője díjat Nyúlné dr. Pühra Beáta birtokolja, aki a Nyakas Pincészet főborásza; továbbá a Dúzsi Pince Görögszó nevet viselő 2011-es bora 2015-ben bekerült a világ legjobb vörösborai közé.

A Debrecenben debütált Borterasz is megjelenik borkínálatával és válogatásaival, melyekhez a belvárosi étterem a Nagyerdőn is megvalósítja elegáns enteriőrjét és dizájnját, ezért kuriózum fesztiválhelyszínnek ígérkezik a zöld lombok alatt.

Újdonságként érkezik az IceTropez, egy külföldön már nagyon sikeres borkoktél: palackjába könnyed, finom fehér őszibarackot, friss bort, finom pezsgőt és csipetnyi mediterrán életérzést zártak.

2022 a champagne éve, ezért nem maradhatnak el a buborékos italok: a legjobb Törley pezsgőkkel, spanyol habzóborral, azaz a Cavával vagy olasz proseccóval koccinthatnak a vendégek a nyári ég alatt.

A borok és a zene kísérőprogramjaként számítani lehet vezetett borkóstolókra is, amelyeken gondos, megfontolt válogatáson összeállított borsort kóstolhatnak meg a jelentkezők, szakavatott iránymutatás mellett.

A Debreceni Bor- és Jazznapok azért különleges, és abban tér el az ország hasonló tematikájú eseményeitől, hogy a három zenei színpad felvonultatja a hazai, jazz műfajban alkotó zenészek és zenekarok élvonalát: fiatal, kísérletező jazzisták és tapasztalt, ismert jazzmesterek közel 40 formációval érkeznek a színpadokra.

Legyen akár klasszikus jazz, vokális jazz, fúziós jazz, mainstream jazz, jazzrock, világzenével átitatott jazz vagy a folkés jazz találkozása… a népszerű hagyományos sztenderdek mellett dinamikus improvizációk és fülbemászó dallamok felelnek a garantált koncertélményekért.

Az idei év mottója az „Ez ütős lesz!”, ami egyszerre utal arra a nagyszerű zenei felhozatalra és a tematikára, az ütőhangszerek világára.

A programról, a fellépőkről és a jegyárakról a rendezvény honlapján és Facebook-oldalán található információ.