Ausztrália csak jövőre fogadna külföldi turistákat

Forrás: turizmus.com

 2021. október 07. 17:23

Ausztrália miniszterelnöke szerint külföldi turistákat egyelőre nem, szakképzett bevándorlókat és diákokat nemsokára már fogadhat az ország.

Ausztrália 2022 előtt nem fogad külföldi turistákat – nyilatkozta Scott Morrison, az ország miniszterelnöke az AP News híradása szerint.

Az ország ehelyett a szakképzett bevándorlók és a diákok visszatérését részesíti majd előnyben, mihelyt a 16 év feletti népesség 80 százaléka megkapta a teljes oltást. A részletekre nem tért ki a miniszterelnök.

Morrison csak néhány napja jelentette be azokat a terveket, miszerint a beoltott ausztrál állampolgároknak, ill. állandó lakosoknak novembertől engedélyezik a tengerentúli utakat, 2020 márciusa óta először.

A szigorú korlátozásoknak köszönhetően a járvány legnagyobb részében viszonylag normális életet lehetett élni Ausztráliában (bár a legnagyobb városokban, Sydney-ben és Melbourne-ben, valamint a fővárosban, Canberrában már sor került lezárásokra). De ennek ára is volt, az ausztrál egyetemeket például súlyosan érintette a beutazási tilalom, hiszen nagyban függnek a külföldi diákok által befizetett tandíjaktól. Másfelől a szigorú szabályok nagy érzelmi terhet is jelentettek egy olyan országban, ahol a népesség fele a tengerentúlon született, vagy legalább egy bevándorló szülője van. A családok szét lettek választva, rengeteg, külföldön élő nagyszülő még soha nem is találkozott az unokájával.

Ausztrália először külföldi munkaerőt és diákokat szeretne fogadni, és csak utána turistákat

Fotó: 123rf.com

A világjárvány előtt évi 45 milliárd ausztrál dollár bevételt produkáló turizmusszektort képviselő Ausztrál Turisztikai Export Tanács azt szeretné, ha a nemzetközi turisták márciusra visszatérnének.

Az ausztrál tour operatorok, akik nemcsak a nemzetközi turizmus tilalmától szenvedtek eddig, hanem a gyakori országon belüli korlátozásoktól is, csalódottak, hogy nem állnak készen a szabadidős utazások újraindulására vonatkozó tervek pontos részletei.

„A nemzetközi turizmusnak a tervek részét kell képeznie” – nyilatkozta Daniel Gschwind, Queensland állam legfőbb érdekvédelmi csoportja, a Queenslandi Turizmusipari Tanács vezetője, aki szerint még ha nem is ezek az elsődleges prioritások, de jó lenne látni a részletes terveket, mivel a szektor sok vállalkozásának helyzete bizonytalan.