Súlyos bozóttüzek Ausztráliában

Forrás: MTI

 2020. január 02. 11:18

2019 volt a legmelegebb év Ausztráliában a feljegyzések kezdete óta, az átlaghőmérséklet 1,52 Celsius-fokkal volt magasabb az 1960-1990 közötti átlaghőmérsékletnél. Eközben súlyosbodó bozóttüzekkel indult az év az országban.

A pusztító szárazság és bozóttüzek, hőhullámok, hőmérsékleti rekordok uralta évben az átlaghőmérséklet 0,19 Celsius-fokkal volt magasabb, mint 2013-ban, az eddigi legmelegebb évben.

 

Felkészültek a lakosság evakuálására

Eközben Ausztrália délkeleti részén a bozóttüzek miatt el kell hagynia a veszélyeztetett térségeket mindenkinek, akinek nem ott van a lakhelye, ugyanis a hétvégére várható újabb hőhullám súlyosbíthatja a helyzetet, és a hatóságoknak az is nagy feladat lesz, ha evakuálni kell a lakosokat.

Ausztrália délkeleti részén a bozóttüzek miatt el kell hagynia a veszélyeztetett térségeket mindenkinek, akinek nem ott van a lakhelye

Fotó: eturbonews

A új-dél-walesi tűzoltóság elrendelte, hogy minden nem állandó lakosnak el kell hagynia a Batemans Bay üdülőhelytől Victoria állam határáig húzódó, 240 kilométer hosszú tengerparti övezetet.

Ennek hatására már csütörtök reggel hosszú sorok alakultak ki a közutakon a nyugat vagy észak felé távozni akaró gépkocsikból. Sokan azonban el sem tudtak indulni, mert az üzemanyagtöltő állomások kifogytak a benzinből, dízelolajból, vagy áramkimaradás miatt nem tudták kiszolgálni az autósokat.

 

Klímaváltozás okozta a tavalyi felmelegedést

A The Guardian című brit napilap ausztráliai kiadása szerint klímakutatók a klímaváltozással magyarázzák a tavalyi rekord meleg évet.

Az átlaghőmérséklet 0,19 C-fokkal volt magasabb 2019-ben, mint az eddigi legmelegebb évben

Fotó: Shutterstock

Mark Howden, az Ausztráliai Nemzeti Egyetem Klímaváltozási Intézetének igazgatója közölte, hogy a fosszilis fűtőanyagok égetésével a légkörbe kerülő üvegházhatású gázok egyre növekvő szintje a felelős a rekord melegért.

"Nagyon világos, hogy az üvegházhatású gázkibocsátás megváltoztatja a Föld sugárzási egyensúlyát" - hangoztatta.

Közölte, hogy két másik klímarendszer is szerepet játszott abban, hogy rekord meleg volt 2019-ben.

Több klímarendszer is befolyásolja a kontinens hőmérsékletét

Fotó: culturetrip.com

Az indiai-óceáni dipólus jelenség elvonja a nedvességet a kontinens központjából, lehetővé téve nagyon meleg hőmérsékletek kialakulását ott. A másik hatás az erős nyugati szelek észak-déli mozgása, amely az esőzéseket és a hidegfrontokat hozza a térségbe.