Ausztria 430 millió eurós támogatási csomagról döntött

Forrás: MTI

 2021. március 10. 16:51

A koronavírus-járvány okozta válság leküzdésének érdekében 430 millió eurós pénzügyi támogatási csomagot jelentett be Ausztriában Werner Kogler alkancellár szerdán.

A kormányülés után tartott sajtótájékoztatón Gernot Blümel pénzügyminiszter és Elisabeth Köstinger turizmusért felelős miniszter is részt vett.

A támogatás a járvány miatt nehéz helyzetbe került ágazatoknak – a turizmusnak, a vendéglátásnak, a kultúrának és a sportnak – kíván áthidaló megoldást nyújtani az újranyitásig.

A most bejelentett segítség egy részét a már meglévő támogatások keretösszegeinek megemelése, másik részét pedig a most bevezetésre kerülő – mind a vállalatokat, mind a munkavállalókat segítő – újfajta támogatások teszik ki – hangsúlyozta az alkancellár.

A már meglévő, „veszteségbónusznak” nevezett támogatás keretösszege, amelyet február óta már nemcsak a bezárt vállalatok, hanem a velük indirekt módon gazdasági tevékenységet folytató és ezáltal veszteségeket elszenvedő cégek is igényelhetnek, 230 millió euróra emelkedik – magyarázta a részleteket a pénzügyminiszter.

A bécsi Parlament épülete

Fotó: 123rf.com

Új elem viszont, hogy azok a vállalatok, amelyek november óta rövidített munkaidőben kénytelenek foglalkoztatni a dolgozóikat, 825 euró támogatást kapnak alkalmazottanként, hogy a járvány miatt ki nem vett, felhalmozódott szabadságokat, illetve a 13. havi fizetést, az úgynevezett „szabadságpénzt” könnyebben ki tudják fizetni a munkavállalóknak.

A másik új elem, hogy mindazok – elsősorban a vendéglátóiparban dolgozó – munkavállalók, akik bevételének egy része normál esetben borravalóból származik, egyszeri támogatásként 175 euró segítséget kapnak.

És mivel először az éttermek teraszai és kerthelyiségei nyithatnak majd ki – előreláthatólag – március 27-én, 10 millió euróval támogatják azokat a vendéglátóipari egységeket, amelyek kültéri fogadóteret, teraszt szeretnének létrehozni, illetve meglévő lehetőségeiket kívánják bővíteni.

A sportegyesületek újranyitásához 9 millió euróval kíván hozzájárulni az állam azzal, hogy átvállalja az éves tagsági díjakat, remélve, hogy ezáltal mindenki, aki korábban egyesületben sportolt, „vissza is talál” oda.

A művészet és kultúra területét 20 millió euróval támogatják az úgynevezett „újraindítási csomag” keretein belül, és ezt a támogatást elsősorban – de nem kizárólag – szabadtéri rendezvények létrejöttéhez igényelhetik a kulturális intézmények, rendezvényszervezők.