Ausztria ismét szigorít járványügyi szabályain

Szerző: Kovács Balázs

Forrás: turizmus.com

 2021. szeptember 09. 09:36

Az osztrák szövetségi kormány szeptember 8-án a járványügyi szakértőkkel és a tartományi vezetőkkel való egyeztetést követően döntött az őszi és téli hónapokra irányadó járványügyi intézkedésekről.

Az új járványügyi intézkedésekről szóló tájékoztatón Sebastian Kurz kancellár bevezetőjében mintaként utalt Dániára, ahol a lakosság 86 százalékos átoltottsági rátája miatt jelenleg semmilyen járványkezelésre sincs szükség - írja Kovács Balázs Ausztriában élő turisztikai szakember a szakmai blogján.

Ausztriában is az a cél, hogy az oltásokkal elkerüljék a zárlatot. Az „oltás a megoldás, nem a lock down” - hangsúlyozta a kancellár. Amíg a kívánt  oltási rátát nem érik el, addig az „oltatlanok védelme érdekében” szükség van egy új intézkedési rendre. A jövőben ennek értelmében a kórházi intenzív kapacitások 10-, 15-, és 20 százalékos leterheltségének elérésekor automatikusan egy háromokozatú eljárásrend lép életbe. Az első lépcső szeptember 15-től már hatályos is: az élelmiszerboltokban, gyógyszertárakban és a tömegközlekedési eszközökön ismét kötelező lesz az FFP2 maszk viselése. Minden egyéb helyen a már beoltottaknak csak ajánlott, azonban a védettséggel még nem rendelkezőknek kötelező lesz az FFP2 maszk.

A védettségi igazolások, - vagy ahogy Ausztriában nevezik, a zöld útlevelek – eredetiségét és jogosultságát a rendőrség fokozottan ellenőrizni fogja. Ugyancsak már az első lépcsős eljárásrendtől kezdődően - bécsi mintára - az antigén gyorstesztek érvényességi idejét 48 óráról 24 órára csökkentik. Továbbá e járványkészültségi fokozattól a 25 fő feletti rendezvényeket már csak zöld útlevéllel lehet látogatni, tehát ezen összejövetelek résztvevői csak azok lehetnek, akiket már beoltottak, átestek a betegségen vagy negatív koronavírus-teszttel rendelkeznek.

ausztria_123rf

Szeptember 15-től az élelmiszerboltokban, gyógyszertárakban és a tömegközlekedési eszközökön ismét kötelező lesz az FFP2 maszk viselése

Fotó: 123rf.com

Az intézkedési rend második lépcsőjében az éjszakai szórakozóhelyeket és az 500 főnél nagyobb létszámú rendezvényeket már csak a beoltottak és a gyógyultak látogathatják. A harmadik fokozat további megkötést tartalmaz majd. Minden egyéb zöld útlevélhez kötött tevékenységnél a védettséggel még rendelkezők számára már csak friss PCR-teszt bemutatásával lehetséges a "bejutás", az antigén tesztet nem fogadják el.

Az intézkedések célja a zárlat elkerülése, a gazdasági élet és a mindennapi munkarend biztosítása az elkövetkezendő időszakban.