Ausztria: jövő márciusig vehető igénybe a Kurzarbeit

Forrás: turizmus.com

 2020. augusztus 03. 19:12

Az osztrák szövetségi kormány július 29-i ülésén döntött a Kurzarbeit-modell további meghosszabbításáról jövő év március végéig.

A hosszabbításnak továbbra is az a célja, hogy lehetőség szerint megőrizzék a munkahelyeket és elkerüljék a tömeges felmondásokat – írja szakmai blogjában Kovács Balázs, Bécsben élő turisztikai szakértő.

A modell folytatása során az eddigi minimális 10 százalékos munkaidő-kihasználás 30 százalékra emelkedik, ezzel egyidejűleg viszont 90-ről 80 százalékra csökken a maximálisan ledolgozható munkaidő.

A Kurzarbeit-modellt rengeteg cég alkalmazza a turizmusban is Ausztriában

Fotó: 123rf

A rövidített munkaidő-modell keretében a le nem dolgozott, de az állam által térített munkaidőben kötelező jelleggel továbbképzésen kell, hogy részt vegyenek az érintett munkavállalók. A továbbképzésekre mintegy százezer fő számára tudnak részvételi lehetőséget biztosítani a különböző képző és továbbképző programok révén. A modell keretében alkalmazott munkavállalók bére a jövőben is a korábbi normál nettó jövedelmük 80-90 százalékát éri majd el.

Július végén 474 600 munkavállalót foglalkoztattak Ausztriában rövidített munkaidőben, többségüket az ipar, a kereskedelem és a turizmus területén.