Ausztria két héten belül bevezeti a saját zöld útlevelét

Forrás: turizmus.com

 2021. május 07. 13:23

A szomszédos ország saját zöld útlevele az eredeti tervekhez képest kis csúszással érkezik, de így is hetekkel beelőzi a várhatóan június második felében startoló uniós zöld útlevelet.
A zöld útlevél bevezetése három szakaszban valósul meg – írja a GD Consulting blogja.

Az éttermek, szállodák, kulturális, sport- és szabadidős létesítmények május 19-től nyitnak Ausztriában, az útlevelet gyakorlatilag ezen a napon vezetik be, analóg formában. A létesítményekbe június 4-ig a legkülönbözőbb oltási, illetve a korábbi koronavírus-fertőzést bizonyító igazolásokkal, vagy ezek hiányában negatív teszt igazolásával lehet majd belépni.

A tervek szerint nemcsak azok mentesülnének a tesztelés alól, akik már megkapták mindkét oltást, hanem már az oltás első dózisa utáni 22. napon érvényes lenne az igazolás. Utóbbi intézkedéssel Wolfgang Mückstein osztrák egészségügyi miniszter szerint ösztönözni is szeretnék az embereket arra, hogy oltassák be magukat. A második oltás elmulasztása esetén azonban egy idő után érvényét vesztené az útlevél.

A második szakasz, a QR-kóddal ellátott változat bevezetésének kezdete június 4. A QR-kód a nevet, a születési dátumot és a védettség igazolását tartalmazza majd (azt, hogy ezt azért kapja meg az illető, mert be van oltva, felgyógyult a koronavírus-fertőzésből vagy negatív lett a tesztje, nem). Az igazolás arcképes személyazonosító igazolvánnyal együtt lesz érvényes.

A harmadik szakasz pedig július elején következik be, amikor már az Európai Gazdasági Közösség szintjén érvényes lesz a zöld útlevél.

A zöld útlevél arcképes igazolvánnyal együtt lesz érvényes

Fotó: 123rf

Az üzletek és sok szolgáltató már május 3. óta nyitva van az összes osztrák tartományban, még a korlátozásokat legkésőbb feloldó Bécsben és Alsó-Ausztriában is. A kereskedők különböző akciókkal próbálják csalogatni a vevőket, emiatt lapértesülések szerint például a bécsi divatüzletek előtt gyakran hosszú sorok kígyóznak.

A hétnapi fertőzésgyakoriság (az előző hét napon regisztrált új fertőzöttek százezer lakosra vetített száma) folyamatosan csökkent az elmúlt hetekben Ausztriában, a hónap elején 147 volt.