Ausztria májusra tervezi a teljes nyitást

Forrás: turizmus.com

 2021. április 17. 12:46

Ausztria májusra tervezi a teljes nyitást, tehát egy időben nyitnak majd meg a hónapokkal ezelőtt a koronavírus-járvány megfékezése érdekében bezárt éttermek, hotelek, kulturális és sportlétesítmények is – jelentette be Sebastian Kurz kancellár péntek délután.

A döntés annak nyomán született, hogy egyfelől a járványügyi mutatók stabilizálódtak, másfelől a Biontech/Pfizer gyógyszergyártó a második negyedévre előrehozott európai uniós szállítmányából Ausztria plusz egymillió adag vakcinához jut. A beérkező többlet oltóanyaggal egyrészt hamarabb befejezhetik a 65 éven felüliek immunizálását, másrészt május közepéig teljes mértékben átolthatják a rendőröket és a pedagógusokat – hangsúlyozta Kurz az MTI tudósítása szerint.

A kancellár helyesnek ítélte a kormány korábbi döntését, miszerint az országos zárlat helyett regionális alapon, az új fertőzöttek számának függvényében és a kórházak intenzív osztályainak leterheltsége alapján határoztak erről egy-egy adott tartományban.

Kurz ugyan nem nevezte meg a nyitás pontos dátumát, de elmondta: a maszkviselés, a gyakori és széles körben végzett tesztelés, valamint a hamarosan életbe lépő zöld útlevél – melyet a beoltottak, a gyógyultak és a negatív koronavírus teszttel rendelkezők kaphatnak majd meg – jelentik a várva várt nyitás alapját.

Jövő hétre ígérte a teljes biztonsági terv – ágazatokra és területekre lebontott – kidolgozását, melynek célja, hogy az élet újraindulása a legnagyobb elővigyázatosság és körültekintés mellett történjen.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 2416 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a fertőzés okozta betegség (Covid-19) szövődményeibe az elmúlt napon 30-an haltak bele.

 

Konferencia a turizmus újraindításáról

Az osztrák turizmusgazdaság újraindításának a tervét a szakmával közösen dolgozza ki az Elisabeth Köstinger által vezetett minisztérium. A tervek szerint az április 29-én megrendezett online turizmuskonferencia adja meg a jelet, ekkortól kezdődik az újraindítás forgatókönyvének végrehajtása és a finomhangolás – írja az osztrák helyzetről folyamatosan tudósító GD Consulting blogja.

A bécsi fiákeresek is nagyon várják már a turisták visszatérését

Fotó: 123rf.com

Az ausztriai turizmusban megoldandó problémákat a szakértők három csomagra bontják, amelyre megoldást kell találni az ágazat működőképességének biztosítása érdekében.

  1. A rendkívül alacsony tőkeellátottság miatt szükség lesz további gyors áthidaló megoldásokra.
  2. A munkaerő más ágazatokba történő elvándorlásának megfékezése, a munkaerő-toborzás támogatása az újraindított turizmus igényének megfelelően. Becslések szerint a korábban az ágazatban dolgozók 20 százaléka máshol keresett munkát.
  3. A főleg nemzetközi turizmusra koncentráló városi és konferenciaturizmus helyzetének kiemelt segítése.

Elisabeth Köstinger reményét fejezte ki, hogy ősszel – az egységes európai digitális útlevélnek is köszönhetően – már nagyobb konferenciák is megrendezésre kerülhetnek Ausztriában. A miniszter véleménye szerint "már vakító fény látszik az alagút végén."

Az osztrák utazási irodák szövetsége (ÖRV) üdvözli a zöld útlevél bevezetéséről szóló bejelentését. Sürgetik ugyanakkor a beutazási és karanténszabályok mielőbbi megváltoztatását, hogy az oltással, negatív teszttel, vagy védettséggel rendelkezőknek ne kelljen 10 napra karanténba vonulniuk Ausztriában.