Az osztrák vendéglátás július elsején búcsút int a maszknak

Forrás: turizmus.com

 2021. június 30. 17:41

Csütörtöktől sok minden változik Ausztriában, amit érdemes az oda utazóknak is tudni. Összességében egyszerűbb és kevesebb szabály lesz érvényben.

„Július elsejével szó szerint fellélegezhetnek a turizmus, vendéglátás területén dolgozók, mert sem a vendégeknek, sem pedig a személyzetnek nem kell már maszkot viselni" – idézi Elisabeth Köstinger szövetségi turisztikai miniszter közleményét a GD-Consulting blogja.

Egyetlen főszabály marad: a turisztikai, kulturális, szabadidős szolgáltatások igénybevételéhez vagy oltási igazolással, vagy gyógyultságot dokumentáló okirattal, vagy negatív teszttel kell rendelkezni. Ennek legegyszerűbb igazolási formája, ha a fentiek valamelyikét tartalmazó EU-s zöld útlevelet mutatjuk fel az ellenőrzéskor.

Július 1-től ennek megfelelően alakulnak a beutazási szabályok az úgynevezett alacsony kockázatú csoportba sorolt országokból érkezőkre. Magyarország ebbe a kategóriába tartozik, így sem karantén, sem előzetes regisztráció sem esedékes.

Salzburg. Július 1-jétől Ausztriában megszűnik a távolságtartás intézménye

Fotó: 123rf.com

A járványügyi korlátozásokat enyhítő, frissen megjelent végrehajtási szabályok szerint július 1-jétől Ausztriában megszűnik a távolságtartás intézménye, a vendéglátóhelyeken és rendezvények esetében eltörlik a zárórát és a maszkviselési kötelezettséget is. FFP2-maszkot a továbbiakban csak az egészségügyi intézményekben kell viselni, a közösségi közlekedési eszközökön, múzeumokban, 100 főnél nagyobb rendezvényeken elégséges a „sima" maszk, máshol meg nem lesz rá szükség.

A vendéglátás területén megszűnik a nyilvántartási (contact tracing) kötelezettség Ausztria teljes területén, igaz ez a rendelkezés csak három héttel később lép életbe, így július 22-tól lesz hatályos.

Július első napjától az éjszakai szórakozóhelyek is megnyithatnak, bár három hétig csak kapacitásuk 75 százalékáig fogadhatnak vendéget. A rendezvények, beleértve a zenés-táncos ünnepségeket is, szintén engedélyezettek, nincs felső kapacitáskorlátozás, egyetlen feltétel, hogy 100 fő feletti eseményeket be kell jelenteni az illetékes hatóságoknak, illetve 500 fő felett hatósági hozzájárulást is kérvényezni kell.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Ausztria május 19-től indította újra a turisztikai ágazatot: ekkortól nyithattak meg a szálláshelyek és éttermek, illetve ekkortól utazhatnak be az országba turisztikai célból a látogatók.